6 tipov ako využiť Facebook pre reštaurácie

Facebook je nástroj, ktorý neustále poskytuje reštauráciám skvelé nástroje a riešenia ako zostať so svojimi zákazníkmi v kontakte a ako si násť nových. Kľúčom k úspechu na Facebooku je poskytovanie aktuálnych informácií a "hodnotných vecí". Rozhodne túto oblasť online marketingu nepodceňujte.

Poskytovanie pravidelných, zábavných, sociálne ladených informácií a aktuálnych noviniek pomocou facebookových príspevkov je skvelý začiatok pre vašu stránku. Môžete si byť istí, že ak pravidelne poskytujete informácie a špeciálne ponuky s jednoduchým prístupom, ktorým Facebook skutočne je, vaša reštaurácia z toho vyťaží značné výhody. Touto pravidelnou činnosťou okamžite získate jednoduchý a rýchly nástroj pre oslovenie zákazníkov, ktorí o vás nevedia alebo sa z rôznych dôvodov nedostávajú na vašu webstránku. Poznáte to, na Facebooku je dnes prakticky každý (viac o využití pre vašu reštauráciu sa dozviete nižšie).

1. Pravidelné pridávanie príspevkov s inšpiratívnym obsahom, obrázkami a novinkami

Každý, kto začína s propagáciou na Facebooku, podľahne lákavému intenzívnemu propagovaniu rôznych akcií, špecialít alebo výnimočných ponúk. Zastavte! Toto je jedna z najčastejších chýb. Nezabúdajte, že sociálne médiá su najmä o budovaní vzťahu so zákazníkmi, bytím sociálnymi a poskytovaní "hodnotných vecí". Ľudia chodia na Facebook práve preto, aby zostávali v spojení a aby sa angažovali v oblasti zaujímavých vecí - zaujímavostí. Ak budete vždy príliš zameraní na predaj, spôsobíte si nezáujem v očiach vašich fanúšikov, ktorí si vypnú odoberanie noviniek od vás. Loajálna komunita ľudí, ktorá vás sleduje, sa dá dosiahnuť jedine ak budete aktívne vyhľadávať a zdieľať hodnotný obsah, ktorý je pre vás a vašu komunitu zaujímavý, ktorý ich inšpiruje, informuje, vzdeláva a spája s vašou reštauráciou (určite vašich hostí viac poteší, že ste pre nich zrekonštruovali terasu, aby sa u vás cítili lepšie ako príspevok, že aj dnes si kúpia kolu k obedu za euro).

Príspevky pridávajte pravidelne, podľa plánu, napríklad 2-3 krát denne v kľúčových časoch a spôsobom, ktorý vyvoláva našenie a ďalšie zdieľanie užívateľmi Facebooku, ako i potrebu komentovať alebo "lajkovať" (vhodný čas je napríklad pred vydávaním obedového menu). Používajte mix nástrojov, ktoré vám príspevky poskytujú: od aktualizácií statusov, cez fotografie jedál až po krátke videá zo života vo vašej reštaurácii.

Nezabudnite, ľudia vnímajú najmä vizuálne. Popularita Facebooku dokazuje, že ľudí medzi sebou spájajú najmä obrázky a fotografie. Ak chcete rýchlo zaujať pozornosť vašich fanúšikov, pridávajte obrázky, ktoré zaujmú pozornosť a sú príjemné pre oči. Taktiež by ste mali zvážiť používanie jednoduchých nástrojov na tvorbu a zdieľanie videí ako napríklad Vine, Instagram, Facebook Video a YouTube. Tie vám umožňujú rýchlo a jednoducho vytvárať videá, ktoré sa ľahko zdieľajú a na Facebooku vyzerajú zaujímavo.

Príspevok Break caffe v Karpatskej perle
Príspevok Obedové menu U Malackého Draka

2. Zvýraznite špeciálne položky na titulnej fotke vašej stránky (Fan Page Cover Image)

Cover Image - Titulná fotka na stránke Break caffe

Teraz, keď Facebook už nemá limit 20% použitia textu na titulnej fotke, pravidelne ju používajte ako miesto pre zobrazenie hodnotných informácií. Najčastejšie to môžu byť: špeciálna ponuka tohto týždňa, nová sezónna ponuka, fotka živej kapely vo vašom podniku, jednoducho čokoľvek, čo je relevantné v súvislosti s vašou reštauráciou. Titulnú fotku (Cover Image 851px x 315px) je vhodné meniť raz alebo dva krát týždenne. Vytvorte si nejakú šablónu, aby ste vedeli titulnú fotku meniť rýchlo a jednoducho (s prihliadnutím na umiestnenie profilovej fotky, s rozmiestnením vám vedia pomôcť stránky na FB CoverPhotoSize a PageSizeDimension ). Taktiež nezabudnite pridávať popis a nejaký link s odkazom na stránku. Nemáte čo pokaziť, ak zdôrazníte práve tie veci, ktoré vás odlišujú od blízkej konkurencie.

3. Vložte si na stránku záložku s obedovým menu a jedálnym lístkom

Toto nie je žiaden let na Mars. Jednoducho ukážte svojim návštevníkom stránky, že to s Facebookom viete.

Pridajte si záložku Obedové menu, Jedálny lístok alebo Nápojový lístok a doplňte príslušný obsah. Zdá sa vám to prácne a chcete ušetriť viac času? Využite napríklad nástroj iKelp POS Mobile a jednoducho pridajte vašu existujúcu ponuku jedál a nápojov, ktorá sa automaticky zobrazí na Facebooku a vašom webe. Prečo? Pretože ušetríte čas. Aktualizácia vášho menu na vašej webovej stránke a v záložke na Facebooku prebieha automaticky a vy upravujete obsah na jednom mieste a iba raz. Naviac existuje aj vo verzii zadarmo, ktorá je pre mnohé podniky postačujúca.

Nezabudnite. Informujte vašich návštevníkov o zmenách v ponuke, najlepšie formou príspevku, kde použijete adresu, ktorá ich po kliknutí prenesie priamo na záložku obedového menu a jedálneho lístka (príkladom môže byť FB stránka U Malackého draka).

Záložka Jedálny lístok na Facebooku - U Malackého Draka

4. Ponúkajte rezervácie pomocou facebookového "call-to-action" tlačidla

Tlačidlo Rezervovať na Facebooku

Robíte v piatok večer skvelú grilovaciu párty? Ponúkate rezervácie telefonicky alebo na vašej webstránke? Tak ich jednoducho ponúkajte aj na Facebooku. Stačí nastaviť tlačidlo Rezervovať na vašej facebookovej stránke a nastaviť mu adresu vašej webovej stránky s rezerváciou, kde môže byť aj len telefónne číslo. Potom už len pridáte nový príspevok v hlavnom čase, kedy máte najvyššiu návštevnosť. Užívateľov Facebooku tak budete nabádať k rezervácii na vašu skvelú grilovaciu párty (alebo inú udalosť). Aké jednoduché, čo vy na to?

Táto jednoduchá forma reklamy rozširuje možnosti na vašej fanúšikovskej stránke. Keď sú ľudia na Facebooku, prirodzene na ňom chcú zostať alebo jednoduchým prekliknutím vybaviť to, čo potrebujú. Ak by vás museli kvôli rezervácii hľadať na webe, možno radšej spravia niečo iné. A to predsa nechcete. Pridať tlačidlo Rezervovať na Facebooku je skutočne jednoduché (Ako na svoju stránku pridám tlačidlo výzvy k akcii?):

  1. Kliknite na tlačidlo výzvy a vyberte funckiu úpravy - Edit call to actionKliknite na tlačidlo výzvy a vyberte funckiu úpravy
  2. Nastavte fukciu Rezervovať a webovú stránku, kam bude užívateľ presmerovanýNastavte fukciu Rezervovať a webovú stránku, kam bude užívateľ presmerovaný

5. Pritiahnite nových zákazníkov Ponukou na Facebooku

Ponuka na Facebooku

Určite aj vy občas do svojho podniku lákate hostí na nejakú akciovú cenu alebo zľavu. Väčšinou sa jedná o akciu, ktorá je časovo obmedzená, napríklad si môžu vaši zákazníci zarezervovať valentínsku večeru so zľavou. Facebook vám ponúka jednoduchý a elegantný nástroj na zverejňovanie ponúk. Stačí zadať ponuku, priradiť obrázok, časové obmedzenie a ste hotoví. Takúto ponuku viete zároveň podporiť platenou reklamou, aby sa zobrazila aj užívateľom, ktorí ešte nie su fanúšikom vašej stránky, ale môžu byť potenciálnymi hosťami vo vašom podniku. Takto môžete do vašej reštaurácie pritiahnuť nových zákazníkov. Tí si špeciálnu ponuku zarezervujú na Facebooku a vytlačia si potvrdzovací email, ktorý im príde automaticky, alebo vám jednoducho ukážu uplatnenie ponuky na svojom mobile. Akciová ponuka je tak viac osobná, viac sociálna. Ľudia zmýšľajú: "veď keď už som si to zarezervoval, tak prečo by som neprišiel?"

Vytváranie ponuky na Facebooku je skutočne jednoduché (Ako si vytvorím ponuku na svojej stránke?):

Vytvorenie ponuky na Facebooku

6. Pôsobte dôveryhodne, Facebook má na to nástroje

Hodnotenie na Facebooku - Break caffe

Poznáte to. Sami o sebe môžete napísať čokoľvek. Vôbec nepochybujem o vašej dôveryhodnosti. Ale návštevníci vašej fanúšikovskej stránky môžu. Určite by aj vás presvedčilo, keď uvidíte, že danú reštauráciu navštívili aj vaši priatelia a napísali o nej niečo pozitívne a pridali svoje hodnotenie. Pritom je to úplne jednoduché, stačí nastaviť, aby sa na vašej stránke zobrazovala mapa, miesto a ohodnotenie hviezdičkami. O všetko ostatné sa postarajú vaši spokojní hostia. Naviac máte možnosť sledovať ich spätnú väzbu a spraviť vašu reštauráciu ešte krajšiu, ešte príjemnejšiu, jedlá ešte chutnejšie a obsluhu ešte kvalitnejšiu. A to sa prejaví vyššou spokojnosťou hostí, vyššou návštevnosťou a samozrejme vašou spokojnosťou z vyšších tržieb.

Hodnotenie na Facebooku

Ak ste doteraz nevyužívali Facebook na propagáciu vašej reštaurácie, odporúčame vám začať používať aspoň nástroje, ktoré som opísal v tomto článku. Ak ste v používaní Facebooku zbehnutí, verím, že tento článok vás v niečom inšpiroval a odhalil niečo, čo ste zatiaľ nevyužili. A na záver mám pre vás veľmi dôležitú myšlienku: nezabúdajte, že marketing je dlhodobý proces. Aktívna propagácia na Facebooku vám prinesie ovocie až za dlhšie obdobie. Jedno je však isté: ak na svojom správaní nič nezmeníte, nezmenia sa pravdepodobne ani vaše výsledky. Investovaný čas do Facebooku sa vám určite mnohonásobne vráti. Želám vám veľa spokojných hostí a úspechov v podnikaní.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard