Aby koronavírus nedorazil aj do vašej reštaurácie – alebo ako minimalizovať straty

Vecí, ktoré komplikujú život majiteľom reštaurácií, je viac než dosť. Aby toho nebolo málo, zrejme k ním pribudne čochvíľa ďalšia komplikácia. Komplikácia s názvom koronavírus alebo inak Covid-19.

Pomaly, ale isto nám už klope na dvere

Koronavírus sa nebezpečne rozšíril do mnohých krajín a postupne hlásia prvé potvrdené prípady aj európske krajiny. Veľké problémy zaznamenáva Taliansko, ktoré sa ocitlo na treťom mieste v počte nakazených za Čínou a Južnou Kóreou. Prípady nakazenia potvrdilo Francúzsko, Španielsko, Chorvátsko, ale aj susedné Rakúsko.

Za všetkým je Čína

Koronavírus (Covid-19) sa rozšíril z čínskeho mesta Wu-chan, v ktorom sa návštevníci miestneho trhu nakazili kontaktom so živými zvieratami. Ide o vysoko infekčnú nákazu, vírus spôsobuje respiračné ochorenie – pneumóniu. Vyznačuje sa príznakmi podobnými viróze, alebo chrípke – nádcha, zvýšená teplota, bolesti kĺbov a svalov, dýchacie problémy až zápal pľúc. Je potvrdený prenos z človeka na človeka.

 

Čistota je viac ako len pol života

Ako sa chrániť? Hygiena musí byť na prvom mieste, preto si často dezinfikujte ruky (umývajte ich mydlom). Covid-19 sa primárne prenáša kvapôčkami z úst a nosa pri kýchaní a kašli, preto si zakrývajte nos a ústa. Vyhýbajte sa osobám s príznakmi nádchy a chrípky. Cesty do ohrozených krajín si dôkladne zvážte. Pomôže aj očkovanie proti chrípke, pretože na koronavírus sú náchylnejší ľudia, ktorí majú podlomené zdravie.

Čo nie je, ale zrejme bude

Na Slovensku boli doteraz odobraté vzorky 90 ľuďom, u ktorých bolo podozrenie na koronavírus. Našťastie, výsledky boli u každého negatívne. V Česku malo taktiež pár ľudí podobné príznaky, ale rovnako sa vírus nepotvrdil. No pri súčasných možnostiach cestovania a fakte, že v Rakúsku už sú evidované prvé prípady, je len otázkou dní, kedy a či sa tento vírus dostane aj na Slovensko a do Českej republiky.

Aby sa ľudia nebáli chodiť do „lesa“

V prípade výskytu koronavírusu na českom a slovenskom území možno očakávať, že ľudia budú mať strach tráviť čas na verejných priestranstvách. To môže predstavovať ťažké časy aj pre reštaurácie. Je teda namieste, aby ste prijali už teraz také opatrenia, ktoré dajú vašim hosťom pocit istoty a bezpečia. Len tak sa vyhnete prázdnym stoličkám.

 

Dbajte na čistotu viac ako inokedy a dajte o tom vedieť

Rozhodne by ste mali v prevádzkach zaviesť zvýšené hygienické opatrenia – a následne ich odkomunikovať vašim zákazníkom. Samozrejmosťou by mala byť každodenná sanita. Na toaletách by mali byť antibakteriálne mydlá a papierové utierky. Nie sušiče rúk, pretože tie ľahko prenášajú baktérie. Popritom by ste sa mali vopred zásobiť všetkými čistiacimi aj hygienickými prostriedkami (napríklad rúškami). Môže sa stať, že neskôr budú v obchodoch nedostupné. Zároveň je potrebné pravidelné a kvalitné vetranie prevádzky.

Keď nejde Mohamed k hore...

Ak aj napriek týmto opatreniam budú mať vaši zákazníci strach navštíviť vás, ponúknite im možnosť donášky. Pri nej sa minimalizuje riziko šírenia nákazy, keďže sa vaši zákazníci nemusia zdržiavať v priestore plnom ľudí. Práve tu sa skvele hodí objednávkový systém rozvozu jedál iKelp POS Mobile. Je jednoduchý, prehľadný a ponúka aj možnosť elektronickej peňaženky, vďaka čomu zrýchlite odovzdanie objednávky. Vyskúšať si ho môžete tu.

Besteron VISA, MasterCard