Bufetový systém dotiahnutý do dokonalosti

V rôznych prevádzkach bufetového typu zákazníci zaplatia za jedlo skôr, ako ho dostanú a zjedia. To znamená, že na svoju objednávku, resp. na jej výdaj, si musia nejakú tú minútku počkať. Aby sme celý tento proces čo najviac zefektívnili, dotiahli sme náš bufetový systém do dokonalosti.

Bufetový systém od iKelp POS Mobile v dvoch verziách

Efektívny a jednoduchý objednávkový systém je snom azda každého majiteľa či prevádzkara reštauračného zariadenia. S aplikáciou iKelp POS Mobile sa však sen môže veľmi rýchlo zmeniť na skutočnosť.

1. Zaužívaný bufetový systém

O zaužívanom či tradičnom bufetovom systéme môžeme hovoriť vtedy, keď si zákazník objednáva pri jednom okienku, resp. pulte, kde zároveň aj platí a dostáva nápoje, no jedlo si preberá na druhom mieste po vyzvaní obsluhou na základe určeného čísla.

Aplikácia iKelp POS Mobile sa na to pozerá tak, že pri nákupe je pre zákazníka vytlačený spolu s účtenkou aj výdajový lístok s číslom, ktoré je zhodné s číslom objednávky. V tom istom čase sa v kuchyni vytlačí objednávka na jedlo s číslom zhodným na výdajovom lístku.

Vedeli ste, že?
S iKelp POS Mobile môže mať dokonalý prehľad o rozpracovaných objednávkach nielen vaša obsluha, ale aj kuchyňa. Najmä pre väčšie prevádzky je vynikajúcim pomocníkom tzv. Kitchen Display – dotykový monitor, na ktorom sa kuchárom okamžite zobrazujú prijaté objednávky, a tak môžu na nich ihneď začať pracovať. Navyše ak prichádza viacero objednávok v krátkom časovom slede, dokážu si efektívnejšie zorganizovať prípravu jedál (napríklad ak si dvaja zákazníci v tom istom čase objednajú hranolky, kuchár ich môže robiť súčasne, čím ušetrí čas aj prevádzkové náklady). Po dokončení jedla len klikne na tlačidlo „hotové na výdaj“, čo sa automaticky zobrazí obsluhe.

„Keď kuchár všetko vydá, odklikne si to a má pokoj. Teraz už nikto nehľadá ‚bony‘ a čísla – každý presne vie, čo je vydané a čo ešte treba dodať,“ hovorí o používaní monitora Kitchen Display majiteľ reštaurácie Kurty Miroslav Hečko.

2. Objednávanie a platba prostredníctvom QR kódu

Časy, keď je obsluha pod neustálym stresom z nekončiacich sa radov, môžu veľmi rýchlo pominúť. Teda aspoň v prípade tých, ktorí vyšpičkujú svoj bufetový systém do dokonalosti. Ako takýto bufetový systém funguje?

Predstavte si, že by vaši zákazníci vôbec nemuseli stáť v radoch, platiť obsluhe či byť vyzývaní obsluhou na prebratie svojej objednávky. Ako by to bolo vôbec možné? No predsa pomocou QR kódu. Lákavé, no nie? A pritom také jednoduché. Pozrime sa však na to o čosi pozornejšie.

  • Zákazník si vyzdvihne objednávku sám

Pri pohľade na vysoko frekventované zariadenia, akými sú napríklad vysokohorské chaty, nás pravdepodobne neprekvapí zistenie, že nedisponujú obsluhou, ktorá by obskakovala zákazníkov. Aby však zákazník, ktorý má po túre v nohách niekoľko kilometrov, nemusel ešte aj stáť v dlhom rade, môže si jednoducho a rýchlo objednať a hneď aj zaplatiť za jedlá a nápoje z pohodlia pri svojom stole. V praxi to môže vyzerať asi tak, že prevádzka umiestni QR kód na dobre viditeľné miesto, hosť si ho nasníma a ihneď objednáva – bez čakania v rade (predstavte si to ako objednávacie kiosky v sieti McDonald´s). Obsluhe sa automaticky objaví objednávka s informáciou o platbe, čiže kuchyňa môže ihneď všetko pripravovať. Keď je objednávka hotová, zákazník dostane notifikáciu formou správy alebo je privolaný obsluhou k výdajnému okienku.

 bufetovy system, bufet, vydajne okienko
Takto vyzerá mobil zákazníka v čase prípravy objednávky. Zdroj: Abiset

Náš tip: Takýto spôsob bufetového systému môžete využiť aj na kúpaliskách či v rámci rôznych fastfoodov, kde sa štandardne nachádzajú klasické výdajové okienka. Praktickú ukážku systému si môžete pozrieť tu:

  • Obsluha prinesie objednávku zákazníkovi

Presuňme sa z chatiek, kúpalísk a fastfoodov na terasy reštauračných zariadení. Nie je totiž žiadnym tajomstvom ani prekvapením, že práve terasy sú počas horúcich letných dní mimoriadne vyhľadávanými miestami na posedenie. Pokiaľ ide o prevádzku, ktorá zákazníkom neposkytuje možnosť otvoreného účtu na stole, no disponuje obsluhou, môže efektívne využiť „vychytaný“ bufetový systém od iKelp POS Mobile. Zákazník si vopred s prázdnymi rukami a bez strachu, že niečo vyleje, nájde svoje miestečko, pohodlne sa usadí a zrealizuje objednávku s platbou. Na základe toho prebehne proces, ktorý sme opisovali o čosi vyššie, no s tým rozdielom, že objednávku prinesie zákazníkovi priamo obsluha.

Dôležitá informácia: V oboch prípadoch (pri osobnom vyzdvihovaní objednávky aj pri obsluhovaní zákazníka) si môže zákazník objednávať nielen prostredníctvom QR kódu, ale aj osobne. Lenže objednávanie a platenie pri stole je efektívnejšie, rýchlejšie, pohodlnejšie a šetrí čas obsluhy.

Zhrnutie:

Kde môžem využiť bufetový systém od iKelp POS Mobile?

  • Na vysoko frekventovaných miestach
  • V bufetoch a podnikoch s výdajovými okienkami
  • Na turistických chatách, na terasách, pri jazerách, výdajových okienkach, na kúpaliskách, vo fastfoodoch atď.

Aké sú výhody bufetového systému od iKelp POS Mobile?

  • Efektívne a rýchle objednávanie, resp. vydávanie jedál a nápojov
  • Eliminovanie možného vzniku radov a dlhého státia zákazníkov v nich 
  • Odstránenie chaosu pri vydávaní jedál
  • Dokonale zladené procesy – od prijatia objednávky cez prípravu v kuchyni až po výdaj zákazníkovi – zamedzujúce vzniku omylov a časových strát

Máte prevádzku bufetového typu alebo zvažujete jej otvorenie? Mohlo by vás zaujímať aj:

Výdajový displej ako súčasť komplexného bufetového systému
Viete, čo je Kitchen Display System? Ako vám môže uľahčiť prácu?
Poradíme vám, ako skrátiť čakanie zákazníkov pred výdajovým okienkom
Rozhovor: Miroslav Hečko z reštaurácie Kurty: Najviac nám pomáha Kitchen Display

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard