Čo je potrebné na otvorenie reštaurácie?

Ak plánujete otvorenie reštaurácie, pripravte sa na množstvo papierovačiek a vybavovačiek. Nemala by vám chýbať kreativita, ani chuť do plánovania či zariaďovania. V neposlednom rade budete potrebovať aj určité finančné prostriedky na počiatočnú investíciu a zabehnutie reštaurácie.

Aby sa vám investícia do takéhoto zariadenia vydarila, je potrebný podnikateľský duch. Zabehnúť reštauráciu a urobiť z nej úspešne fungujúci biznis totiž nie je nič jednoduché.

Otvorenie reštaurácie v 7 bodoch

Otvorenie reštaurácie so sebou prináša množstvo povinností a predstavuje beh na dlhú trať. Pokiaľ rozmýšľate nad tým, že absolvujete túto neľahkú skúšku, mali by ste vedieť, čo všetko vás čaká.

1.    Myšlienka a vízia

Na začiatku musíte mať predovšetkým pevnú vôľu, jedinečnú myšlienku a víziu. Na trhu je totiž mnoho reštauračných zariadení, a preto by ste sa mali niečím odlíšiť od ostatných. Ľudia očakávajú viac ako len obyčajnú reštauráciu.

notebook-zena-muz-stol-porada-planovanie-biznis

Zároveň je nutné stanoviť si ciele a začať plánovať. Zamyslite sa nad tým, čo chcete dosiahnuť, koľko potrebujete zarobiť, aby ste sa stali ziskovými – a všetko si zaznamenávajte. Zapíšte si každú vašu predstavu a požiadavku, a tak zistíte, na akú sumu by sa mohli vyštverať vaše náklady na otvorenie reštaurácie.

2.    Poloha a priestory

Voľba ideálneho miesta záleží aj od toho, či má byť hlavnou činnosťou vášho zariadenia rozvoz jedál alebo obsluha sediacich zákazníkov. V prípade, že sa chcete zamerať na rozvoz, pri dobrom marketingu sa nemusíte báť ani priestorov v dedine. Ak však chcete profitovať na sediacich zákazníkoch, rozumnejšou voľbou bude sídlo v meste. Priestory si môžete prenajať alebo kúpiť. Ďalšou možnosťou je postavenie či použitie vlastných.

3.    Papierovačky a vybavovačky

S otvorením reštaurácie úzko súvisia aj administratívne a legislatívne činnosti. Pred začatím podnikania vás čaká rozhodnutie, či si založíte s.r.o. alebo živnosť. Po nájdení vhodných priestorov musíte mať okrem ich uvedenia do prevádzky aj vypracovaný a schválený prevádzkový poriadok a označenú prevádzku.

ODPORÚČANIE: O všetkom sa podrobne informujte na jednotlivých úradoch a zapisujte si, čo od vás vyžadujú.

4.    Zariaďovanie a vybavenie

Pred otvorením vášho reštauračného zariadenia si budete musieť zaobstarať aj všetok nábytok, stoly, stoličky, spotrebiče či riady. Ide o ďalšiu nemalú položku. Nezabudnite ani na registračnú pokladňu alebo modernejší pokladničný systém.

TIP: Veľkej obľube sa v súčasnosti u majiteľov a prevádzkarov reštaurácií teší iKelp POS Mobile. Na úvod vám stačia minimálne náklady, vlastný mobil a jedna malá tlačiareň účteniek. Poplatok za softvér sa začína na veľmi nízkej cene. S rastom vášho podnikania môžete neskôr začať využívať moduly systému, ktoré budete pre svoj biznis potrebovať.

Pokúste sa poskytnúť vašim zákazníkom priamo na mieste niečo navyše. Môžete zaobstarať detský kútik, Wi-Fi pripojenie, televíziu, hudbu, dennú tlač alebo knihy.

5.    Dodávatelia

Je logické, že pred otvorením reštaurácie si musíte nájsť dodávateľov a naplniť skladové zásoby. Mali by ste objednávať potraviny v takom množstve, aby ste ich boli schopní zužitkovať.

POZOR: Každá pokazená a vyhodená potravina predstavuje finančnú stratu.

Nemalo by sa však stávať, že nebudete mať na sklade to, čo si váš zákazník vyberie. V tomto prípade je vhodné spolupracovať s dodávateľmi, ktorí sú vždy pripravení a rýchlo splnia vaše požiadavky.

6.    Personál

Dôležitou súčasťou vášho reštauračného zariadenia bude aj personál. Počet zamestnancov záleží od veľkosti prevádzky a od finančných prostriedkov, ktorými disponujete. Rátajte však s tým, že budete potrebovať niekoho na obsluhu, varenie, upratovanie či na administratívnu prácu. Samozrejme, priložiť ruku k dielu môžete aj vy ako majiteľ, resp. prevádzkar, čo je zaužívané predovšetkým pri rozbiehaní biznisu alebo pri menších rodinných podnikoch.

kuchyna-restauracia-kuchar-priprava-jedla

7.    Marketing

Vypracovanie kvalitného marketingového plánu a dodržiavanie zvolených marketingových stratégií vám môže pomôcť k získavaniu nových zákazníkov a udržiavaniu si tých starých. Do novej reštaurácie sa vám síce môžu rýchlo nahrnúť hostia, no nemusia sa vrátiť.

RADA: Buďte pripravení a vždy ponúknite zákazníkom okrem jedla a nápojov aj nejakú pridanú hodnotu.

Vymýšľajte kreatívne pútače a umiestňujte ich pred vašu reštauráciu. Dajte zákazníkom dôvod vracať sa k vám v pravidelných intervaloch. Buďte aktívni na sociálnych sieťach. Môžete prostredníctvom nich informovať vašich fanúšikov o novinkách či akciách a realizovať rôzne súťaže. Využite priestor na webovej stránke a tvorte blogové články. Umiestnite svoju reklamu alebo kupóny na zľavu na iné portály. Zvýšite tak povedomie verejnosti o vašej reštaurácii.

Náklady na otvorenie reštaurácie

Na základe toho, čo ste sa tu teraz dočítali, je vám asi jasné, že vyčísliť náklady na otvorenie reštaurácie je veľmi individuálnou záležitosťou. Závisí to od viacerých faktorov, ktoré sme spomenuli v predošlých riadkoch. Výška počiatočnej investície tak môže činiť niekoľko tisícok eur, no taktiež môže dosahovať desiatky až stovky tisícok eur. Všetko záleží od vašej predstavy a šikovnosti.

RADA NA ZÁVER: Nenechajte sa odradiť rečami neprajníkov a choďte si za svojím snom. Možno si budete musieť na začiatku trochu uťahovať opasok, no keď preukážete podnikateľského ducha a pevnú vôľu, dočkáte sa vytúženej odmeny.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard