Jednoduchý sprievodca pre zvýšenie predajov v reštaurácii

Ako majiteľ alebo prevádzkar reštaurácie musíte riešiť mnoho záležitostí – od technického stavu zariadenia, cez personál a jeho správanie, až po kvalitu podávaných jedál. Ale na to, aby vám v kuchyni tiekla horúca voda, aby boli zamestnanci spokojní a jedlo chutné, potrebujete dosahovať tržby.
 
Je pekné, ak máte so svojimi zákazníkmi dobré, dokonca priateľské vzťahy, no musíte si uvedomiť, že tu ide o vaše živobytie, aj o živobytie vášho personálu. Prevádzkujete podnik a cieľom každého podnikania je dosahovanie ziskov. Podnikanie v gastronómii nie je med lízať, občas sa treba pekne obracať. A práve preto si v nasledujúcich riadkoch povieme niečo o vhodnom správaní personálu, o predajných technikách, o využívaní marketingu v gastronómii a prinesieme aj zopár rád, ako zlepšiť a obzvláštniť vašu ponuku.

Pozorný a milý personál

Čo k tomu dodať? Asi len toľko, že v mnohých reštauráciách všetko stojí a padá na personále. Dobrý čašník je niekedy na nezaplatenie, najmä, ak si uvedomuje, že nesie hlavnú zodpovednosť za spokojnosť hostí. Prvý dojem je naozaj dôležitý, preto dbajte pri svojom personále na očný kontakt, úsmev a pozdrav. Príjemné vystupovanie tvorí základ. Čašník musí byť ochotný – mal by si budovať vzťah s hosťom, venovať mu dostatočnú pozornosť a už od samého začiatku zisťovať jeho spokojnosť. Ovládanie menu, ponúknutie vhodného vína, dezertu či dobrej kávy po chutnom obede by malo byť samozrejmosťou.

SPOKOJNÝ PERSONÁL = SPOKOJNÝ ZÁKAZNÍK: Portál startitup.sk si posvietil na 10 najhoršie hodnotených slovenských reštaurácií. Hostia v najväčšej miere kritizovali práve obsluhu.
(Zdroj: startitup.sk/10-najhorsie-hodnotenych-slovenskych-restauracii-podla-tripadvisor-ludia-najviac-kritizuju-nasu-obsluhu)

vino-casnik-bar-restauracia-biela-kosela-muz-ruky-flasa

Predajné techniky

Predajné techniky sa v súčasnosti využívajú v každom obchode, tak prečo ich nevyužiť i v gastronómii? Ako už naznačuje samotný názov, ide o techniky, ktoré pomáhajú zvyšovať predaj potravín, jedál aj nápojov. Napríklad:

  • Otvorené otázky. Personál by mal pri komunikácii s hosťom používať otvorené otázky a zisťovať jeho potreby. Rozhovor čašníka s hosťom možno označiť za predajný rozhovor. Preto klasická otázka: „Nedáte si ...?“ je postavená zle. Zákazník automaticky odpovie záporom.

  • Ponuka niečoho navyše. Mnoho hostí si objednáva len hlavný chod, bez polievky, bez predjedla, bez dezertu. A práve tu sa ponúka priestor na zlepšenie predajov – cez ponuku niečoho navyše. Čašník môže ponúknuť samotné predjedlo, košík s chlebom alebo zeleninový šalát k hlavnému jedlu. Po hlavnom jedle aj dezert s kávou ako sladkú bodku za skvelým obedom.

  • Ukončenie rozhovoru. Aj ukončenie rozhovoru je veľmi dôležité a ovplyvňuje celkový dojem z reštaurácie. Čašník musí adekvátnym spôsobom ukončiť rozhovor, stačí jednou vetou, napr.: „Ak by ste ešte niečo potrebovali, stačí sa ozvať, som tu pre vás.“ a podobne. Hosť bude vďaka tomu vedieť, že je stále vítaný a môže si kedykoľvek doobjednať.

Marketing

S marketingom sa dnes stretávame vo všetkých sférach podnikania. Ide o nástroj, ktorý sa využíva na prilákanie nových a udržanie si stálych zákazníkov. Aj v gastronómii sa dá vďaka marketingu a reklame vyťažiť viac, tak prečo to neskúsiť? Klasickým marketingovým ťahom v predaji je napríklad 2+1 alebo 3+1 zadarmo. Dá sa to aplikovať na samotné menu, ale aj na pizzu, dezerty či nápoje. Medzi overené marketingové metódy patrí aj zvyšovanie hodnoty objednávky – čiže keď je najčastejšia cena objednávky 8,50 €, ponúknite určitý benefit pri objednávke nad 10 € – napríklad nápoj zdarma. Na tieto veci môže zákazníkov upozorniť aj šikovný reštauračný systém. Prilákať zákazníkov môžete však aj špeciálnymi podujatiami alebo možnosťou súkromnej oslavy. V obľube sú tématické večery, akcie pre deti, rôzne ochutnávky jedál, dobrého piva či vína. Ak máte vo svojej reštaurácii priestor na organizovanie súkromných osláv, tak choďte do toho. Dobre zorganizovaná oslava vám môže priniesť mnoho ďalších zákazníkov.

rodinna-sukromna-oslava-restauracia-stastna-zena-zmrzlina-sviecka-ohnostroj-casnik-kvet-tanier

Tipy a triky na záver

Zvyšovanie predajov v reštaurácii predstavuje beh na dlhú trať – nemôžete čakať zázraky zo dňa na deň, ale určite sa to dá. Na zlepšenie predajov môžete využiť napríklad aj čoraz populárnejšiu šťastnú hodinku (Happy Hour), počas ktorej ponúknete nápoj alebo nejaké jedlo za polovicu/za výhodnejšiu cenu. Skúste aj predĺžiť dobu ponúkania obedového menu alebo ponúkať „rýchle špeciality“, ktoré ak neprídu zákazníkovi na stôl napríklad do 20 minút, bude ich mať zdarma.

So zmenami vám pomôže aj voľba správneho pokladničného systému. Napríklad vďaka iKelp POS Mobile budete môcť využívať marketingové nástroje práve na podporu zvyšovania tržieb. Musíte sa podujať na zmeny – vyskúšať rôzne predajné techniky, využívať marketing vo svoj prospech a nebáť sa.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard