Rozhovor s Barborou Krištúfkovou: „Musím sa priznať, že som veľkým fanúšikom softvéru iKelp.“

Nalejme si čistého vína – nájsť kvalitné potraviny v supermarketoch či iných obchodných reťazcoch je do istej miery porovnateľné s hľadaním povestnej ihly v kope sena. Nie že by tam neboli, no zvyčajne ich je tam ako šafranu. Navyše, ak aj na nejaké poctivé dobroty natrafíte, šanca, že nájdete všetko, z čoho by mala pozostávať zdravá a pestrá každodenná strava, je takmer mizivá. Keby to tak mohlo byť všetko na jednom mieste...

Mini potraviny Lasičky

Verte či nie, Senica takúto možnosť ponúka. V tomto meste na Záhorí už sedem rokov fungujú mini potraviny Lasičky, ktoré sa viac než úspešne prezentujú kvalitnými, domácimi, tradičnými, poctivými, chutnými a výnimočnými výrobkami od malých producentov, farmárov a rodinných firmičiek. Viac nám však o svojej prevádzke porozprávala Barbora Krištúfková.

Barbora Krištúfková z mini potravín Lasičky

Dobrý deň, pani Krištúfková. Na začiatok by sme vám chceli poďakovať za ústretovosť a ochotu podeliť sa o príbeh vašej zaujímavej a netuctovej prevádzky. Keďže sa už nevieme dočkať toho, čo sa dozvieme, nebudeme to zbytočne ďalej naťahovať.

Mini potraviny Lasičky píšu svoj príbeh od roku 2013. Pokiaľ máme však správne informácie, vaše kroky sa s touto prevádzkou skrížili až o čosi neskôr. Každopádne, čo by ste nám mohli na úvod povedať o histórii a vzniku „Lasičiek“? Samozrejme, uvítame aj akékoľvek zaujímavosti o tom, ako ste sa k tejto prevádzke pripojili.

Potraviny Lasičky založili v roku 2013 tri kamarátky Záhoráčky a celkom slušne sa im rozbehli. Ja som sa v roku 2015 prisťahovala s manželom po pár rokoch v zahraničí k Senici, a keďže sme si vonku zvykli na nákup v bio potravinách a na farmárskych trhoch, prirodzene moja cesta za nákupom smerovala do Lasičiek. Asi po 2 mesiacoch po našom návrate majiteľky spomenuli, že chcú celú prevádzku niekomu predať, keďže všetky tri naraz čakali bábätká a nevedeli si predstaviť ju popri materských povinnostiach ďalej viesť.

10 rokov som pracovala v korporátnych spoločnostiach, ale intuícia mi vravela, že toto bude to „pravé orechové” pre mňa. A tak som sa rozhodla Lasičky prevziať a priznám sa, že mi tá práca hneď učarovala a dodnes je mojou vášňou a radosťou. Vždy som bola človek zameraný na poskytovanie nadštandardnej služby pre zákazníka, a zároveň som mala vybudovaný veľmi silný vzťah a snahu o podporu malovýrobcov, farmárov a ich výrobkov, ktoré kvalitou ďaleko presahujú tie zo supermarketov.

Ako sme už spomínali v predošlých riadkoch, Lasičky sa prezentujú výhradne kvalitnými, domácimi, tradičnými, poctivými, chutnými a výnimočnými výrobkami od malých producentov, farmárov a rodinných firmičiek. Čo všetko si pod takýmto sortimentom môžeme predstaviť?

Lasičky sú mini potraviny. Čiže nájdete u nás všetko, čo k denno-dennému stravovaniu a vareniu potrebujete (a plus niečo navyše, čo v supermarketoch nenájdete), avšak vo vyššej kvalite. Kváskový chlieb z remeselnej pekárne, ovčie, kozie a kravské výrobky priamo z fariem, bio hovädzina a bravčovina výlučne z malých rodinných fariem tu v okolí, hydina zo Slovenska, údeniny bez éčok a celý sortiment suchého tovaru od malých výrobcov a spracovateľov, ktorých v supermarketoch nenájdete. A čo nenájdete na policiach, vieme pozháňať u našich dodávateľov.

Keby ste museli vybrať 3 TOP produkty, ktoré ponúkate vašim zákazníkom, čo by to bolo?

Porubáček – šľahaný tvarohový dezert s čokoládou. Je absolútnym bestsellerom v našej chladničke. Je z malej rodinnej farmy až pri Valašskom Meziříčí, ktorá je pre nás síce ako dodávateľ najďalej, ale paradoxne sa tak trafili do chute Seničanov, že sme ich najväčší odberatelia tohto výrobku.

Kváskový chlieb – pečie ho rodina Masaříkov v Uherskom Hradišti už vyše 100 rokov. Momentálne výrobu prevzali vnučky, ktoré sú štvrtou generáciou pekárov. A keď si chodíme pravidelne po chlieb, už sa v pekárni objavuje aj piata generácia ako výpomoc.

Oškvarkové pagáče – súkané v Pekárni Pagáčik rodinou Matejkovcov už 27 rokov. Za tú dobu ich vyšperkovali do dokonalosti. Cesto sa krásne odlupuje a je plné oškvarkov.

Teraz možno o čosi iný pohľad, aj keď je možné, že odpovede sa budú prelínať s predošlým prípadom. Ktoré produkty sú vo vašich potravinách najpredávanejšie?

Momentálne sú to múky na kváskovanie, keďže veľa ľudí je doma a má čas venovať sa pečeniu vlastného domáceho chlebíka. Veľmi dobre sa nám začalo predávať aj mäso. Teší ma, že ľudia už prechádzajú na princíp „radšej menej, ale kvalitne” a začínajú najmä pri mäse sledovať pôvod, spracovanie a v konečnom dôsledku aj chuť.

Zastavme sa ale na chvíľku aj pri vašich špecifických dodávateľoch. Ako ste sa k nim vlastne dopátrali? Musia spĺňať nejaké konkrétne požiadavky?

Mnohých objavili bývalé majiteľky, ďalších som pridávala postupne, ako sa obchodík zväčšoval a zákazníci si pýtali nové výrobky. Vyhľadávam ich na mapách farmárov, na sociálnych sieťach, na farmárskych trhoch, sledovaním iných, podobných obchodíkov. Prípadne sa ozvú lokálni výrobcovia v okolí Senice. Základnou požiadavkou je, samozrejme, kvalita výrobku. Spolu s cenovou ponukou si vždy pýtam aj zloženia výrobkov.

Predstavme si situáciu, že si tento rozhovor prečíta niekto, kto si myslí, že môže vašej prevádzke ponúknuť presne taký produkt, ktorý spĺňa vaše požiadavky. Čo by musel urobiť, aby sa stal dodávateľom potravín Lasičky?

Je to veľmi jednoduché – stačí ma kontaktovať. Na telefóne som 24 hodín. Som otvorená novým spoluprácam, keďže nové malé výrobne nerastú ako huby po daždi, skôr naopak. A samozrejme to musí byť výrobok, ktorý zapasuje do nášho konceptu.

Vedenie potravín však nie je len o dodávateľoch, produktoch a zákazníkoch. Takáto prevádzka si vyžaduje aj určité technické vybavenie. Ako máte túto stránku ošetrenú?

Dvoma najdôležitejšími a najpotrebnejšími technickými riešeniami v malom obchode sú pokladňa a riešenie zapisovania objednávok od zákazníkov. V minulosti som používala klasickú pokladnicu Quorion, ale čím viac sa mi obchodík rozrastal, tým viac som videla jej nedostatky. Nehovoriac o tom, že servis sa mi zdal veľmi drahý, keďže sa časom kazila a okrem účtovania zákazníkov toto riešenie neposkytovalo nič iné.

Ako som spomínala, 10 rokov som pracovala v korporátnych spoločnostiach, v ktorých som sa stretla s mnohými softvérovými riešeniami a aplikáciami. Zároveň som človek veľmi zameraný na maximálnu efektivitu práce, a tak som prirodzene inklinovala k novému technickému riešeniu. Priznám sa, že som si sama nevyhľadávala, aká je ponuka na trhu, ale oslovila ma big-boardová reklama v Bratislave presne v čase, keď som rozmýšľala o zmene (a že náhody neexistujú...). Prezrela som si stránku, ktorá bola veľmi jednoducho spracovaná a obsahovala všetky potrebné informácie. Mala som pár telefonátov s obchodným zástupcom, stiahla si skúšobnú verziu aplikácie iKelp Pokladňa, vyskúšala si jej funkcie a následne nakúpila hardvér (notebook, dotykový monitor, fiškálnu pokladňu, klávesnicu). Zapojenie som zvládla sama, keďže som celkom technicky zdatná, ale myslím si, že hocikto s technickými základmi by to zvládol tiež, čo je obrovská výhoda celého riešenia.

V čom vidíte najväčšie výhody spomínaného pokladničného systému, resp. aká je vaša spokojnosť s ním?

Musím sa priznať, že som veľkým fanúšikom softvéru iKelp a rada sa v ňom „vŕtam”. Jeho absolútna výhoda je intuitívnosť. Aj bez veľkých a zdĺhavých školení sa s ním dá hneď pracovať, vedieť si vyhľadávať funkcie, nastaviť všetko potrebné k účtovaniu, robiť reporty, pridávať karty, sledovať sklady a účtovať. A ak niečo neviete nájsť, na ich webovej stránke sú umiestnené mnohé videá a tutoriály, ktoré pomôžu pri práci so softvérom.

Najviac mi softvér uľahčil prácu so skladom. Na to, aby som spravila objednávky dodávateľom, už nemusím byť reálne v obchode, ale viem ich spraviť z pohodlia domova, ak si vezmem počítač. Viem presne, čo v obchode mám a tovar mám rozdelený podľa skupín. Čiže pri vytváraní objednávok si viem filtrovať tovar od jednotlivých dodávateľov a rýchlo vytvoriť objednávky, keďže hneď vidím, čo mi chýba. Viem si sledovať množstvá predaného čerstvého tovaru, čo je pri práci so super čerstvým tovarom veľmi dôležité pre monitorovanie výšky odpisov. Taktiež môžem filtrovať tovar, ktorý sa napríklad za vybrané obdobie nepredal, jednoducho tlačiť cenovky a sledovať si marže. Prechod do iKelp mi ukázal, na koľkých výrobkoch som mala veľmi nízku maržu. Zároveň si viem spraviť reporty, ktoré mi indikujú počet zákazníkov v daný deň a výšku tržby, pretože si sledujem rôzne biznis ukazovatele. A toto sú len základné funkcie, ktoré používam. Okrem nich sú ďalšie, ktoré sa mi podaria prácou so softvérom objaviť. Alebo sa mi niekedy stáva, že nejakú funkciu potrebujem a zistím, že už je v iKelp zapracovaná.

Softvér je príjemný aj po dizajnovej stránke, či už v časti POS Pokladňa, ktorú používam na účtovanie, alebo v backende. Čo však považujem za úplne najsilnejšiu stránku iKelp, je zákaznícky servis. Keďže sama sa snažím o nadštandardné služby zákazníkom, som citlivá na to, aká služba mi je poskytovaná inde. Avšak, iKelp ma ani v tomto nesklamal. Kvalita zákazníckej podpory sa prejavila najmä pri prechode na e-Kasu a neskôr pri prechode na Wi-Fi terminál, kde všetko prebehlo hladko. Technické oddelenie reaguje na moje požiadavky veľmi promptne a naposledy ma „chalani” zachránili pri zablokovaní platby odoslanej na finančnú správu, s ktorou nevedel pohnúť ani technik, ktorý mi kasu spravuje. A myslím si, že každý malý podnikateľ vie, aké je to „peklo”, keď mu nevybiehajú pokladničné bloky.

Komu by ste tento systém na základe vašich pozitívnych skúseností odporučili?

Spojenie TOP kvality produktu a TOP kvality zákazníckej podpory je to, čo pri iKelp softvéri maximálne oceňujem, a preto som ho už odporúčala viacerým mojim známym malým obchodníkom. A odporučila by som ho akejkoľvek menšej alebo aj väčšej prevádzke. Priznám sa, že odkedy mám iKelp, tak si všímam a pýtam sa na technické riešenia, ktoré majú iné prevádzky, ale zatiaľ som nenašla také, ktoré by za tú istú cenu ponúkalo tie isté funkcie. A to je ďalšie plus, ktoré iKelp má, keďže každý malý obchodník musí zvažovať aj cenu technického riešenia. Určite ho odporúčam akejkoľvek prevádzke s akýmkoľvek tovarom.

Pani Krištúfková, ešte raz vám úprimne ďakujeme za čas, ktorý ste nám venovali. Zároveň vám želáme veľa úspechov nielen s „Lasičkami“, ale aj s každodennými nástrahami osobného života. Je niečo, čo by ste chceli na záver odkázať či už našim čitateľom, alebo vašim zákazníkom? Možno nejaké „podpultové informácie“ o vašej prevádzke?

Ak ste malý či väčší obchodník, nešetrite na technickom vybavení, najmä pokiaľ spravujete sklad s viacerými položkami. Naopak, investujte doň, pretože v konečnom dôsledku vám takéto riešenie ušetrí obrovské množstvo práce, a zároveň ukáže iný pohľad na váš biznis. Mne trvalo asi pol roka, kým som nad iKelp pokladňou začala premýšľať, no napokon som ju aj zaviedla – a dnes to otáľanie považujem za stratený čas.

Čo dodať na záver?

V podstate by sme sa ani nečudovali, keby sme našich čitateľov z okolia Senice nepriamo namaškrtili na nákup v týchto sympatických mini potravinách. Nám sa teda už poriadne zbiehajú slinky. Pokiaľ sú vám ale Lasičky na ďaleké kilometre vzdialené, vyskúšajte sa poobzerať po podobných možnostiach nákupu kvalitných potravín vo vašom okolí. No a v prípade, že máte podnikateľského ducha alebo vlastný biznis, môže vám byť tento príbeh viac než rozprávkovou inšpiráciou.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard