Zužitkujte odpad vyprodukovaný vo vašej prevádzke

Témy ako udržateľnosť, recyklácia, kompostovanie či šetrenie životného prostredia sú v súčasnosti celosvetovo aktívne diskutované a dotýkajú sa aj gastroprevádzok. Veľmi úzko s nimi totiž súvisí odpad, ktorý v nich býva vyprodukovaný.

Väčšinou sa oň starajú špecializované odpadové firmy, ktoré ho v dohodnutých intervaloch zbierajú, prepravujú, zhodnocujú a zneškodňujú. Deje sa tak z dôvodu, že podniky majú zakázané vyhadzovať biologicky rozložiteľný kuchynský odpad do toho komunálneho. Majitelia a prevádzkari reštauračných zariadení sú tiež povinní viesť odpadovú evidenciu. Niektoré kaviarne, reštaurácie či bary si však dokážu s vlastným odpadom poradiť po svojom. Verte či nie, dokážete to aj vy.

Spôsoby, ako zužitkovať odpad

Zužitkovávanie odpadu v reštauračných zariadeniach je rozšíreným predovšetkým v zahraničí, zvyčajne vo vybraných podnikoch. Keďže to nie je povinnosťou, ide o aktivitu, ktorá musí byť iniciovaná priamo kaviarňou či reštauráciou. Avšak podobné postupy, o ktorých sa dočítate v nasledujúcich riadkoch, môžete badať už aj na Slovensku a v Česku:

Recyklácia a kompostovanie

Jednou z najčastejších foriem zužitkovania odpadu je recyklácia a kompostovanie. Recyklovaný odpad môžete použiť napríklad ako palivo. Kompostovaný biologicky rozložiteľný zase ako hnojivo. Druhú spomenutú možnosť uvítajú najmä tie podniky, ktoré si pestujú vlastné ovocie a zeleninu.

INŠPIRÁCIA: V Melbourne nájdete kaviareň, ktorá neprodukuje odpad a svojim zákazníkom poskytuje sedenie pri stoloch z recyklovaného plastu.

kaviaren-melbourne-casnik-pos-system-pokladnicny-system-dreveny-regal-okno-zakaznici
Foto: Kaviareň v Melbourne
Zdroj: we-heart.com

Fantázii sa medze nekladú

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako by sa dali ďalej využiť zvyšky, ktoré vám zostanú pri príprave jedla? Dohodnite sa s vašimi kuchármi, aby vymysleli recepty na jedlá z „odpadových potravín“, kým sú ešte čerstvé. Donúťte ich ku kreatívnemu mysleniu. Veď fantázii sa medze nekladú.

INŠPIRÁCIA: V Helsinkách sa nachádza ekologická reštaurácia Loop, v ktorej je jedlo pripravované z nechcených potravín zo supermarketov. Keďže nikdy nevedia, aké suroviny dostanú, kuchári musia improvizovať, a jedálny lístok sa tak neustále mení.

Nevyhadzujte kávovú usadeninu

Kávová usadenina je obľúbeným odpadovým materiálom nielen v kozmetike, ale aj v domácom poľnohospodárstve. Po vysušení sa zvykne pridávať do zeminy a slúži ako výborné hnojivo, ktorému sa určite potešia aj kvety vo vašom podniku.

INŠPIRÁCIA: Kvalitne pripravená hliva ustricová patrí medzi obľúbené kulinárske pochúťky. Na jej vypestovanie nazbierajte plné vedro kávovej usadeniny, primiešajte semienka a zalievajte tak, aby nikdy úplne nevyschla.

filter-kava-kavova-usadenina-pohar

Používajte aplikácie

Zužitkovať nadbytočné jedlo a zabrániť tak zbytočnému plytvaniu dokážete aj pomocou nových technológií. Predstavte si, že by ste mohli na internete a na sociálnych sieťach ponúkať ľuďom porcie, ktoré ste nedokázali predať.

INŠPIRÁCIA: Na Slovensku aj v Čechách existuje aplikácia Nesnězeno, prostredníctvom ktorej môžu reštaurácie ponúkať ľuďom nadbytočné porcie so zvýhodnenou cenou.

Spôsoby, ako produkovať menej odpadu

Doteraz sme spomínali výlučne spôsoby zužitkovania odpadu v reštauračných zariadeniach. No existujú aj možnosti, ako zamedziť jeho produkcii. Vybrali sme pre vás dve, ktoré hravo zvládnete aj vo vašom podniku.

Nepoužívajte jednorazové plasty

O tom, že od roku 2021 by malo byť zakázané používanie jednorazových plastov, čo sa dotkne aj kaviarní a reštaurácií, sme vás informovali v minulom článku. V každom prípade, obmedzením používania jednorazových plastov dokážete rapídne znížiť produkciu odpadu vo vašom podniku.

INŠPIRÁCIA: Nahraďte plastové slamky kovovými, papierovými alebo inými prírodnými tak, ako sa to začína praktizovať po celom svete.

pohar-drink-napoj-caje-bar-pult-kovova-slamka-lad

Nakupujte bez obalov

Obmedziť produkciu odpadu v kaviarni či reštaurácii je možné aj výberom správnych dodávateľov. Práve z tovaru totiž zvykne zostávať veľké množstvo plastových obalov alebo kartónov. Riešením môžu byť menší či lokálni dodávatelia potravín.

INŠPIRÁCIA: Vyššie spomínaná kaviareň v Melbourne nakupuje mlieko od farmára vo vratných oceľových nádržiach. Zelenina s ovocím jej býva doručovaná v plastových prepravkách, ktoré sa používajú opakovane.

Dlhodobý trend

Šetrenie životného prostredia nie je len akousi sezónnou záležitosťou. Práve naopak, aj v dôsledku vysokej produkcie odpadu z reštauračných zariadení sa táto téma stáva dlhodobým trendom.

Tým, že uplatníte vo vašom podniku spôsoby, ako zužitkovať odpad, resp. ako ho produkovať menej, neprispejete len k šetreniu životného prostredia. Produkciou vlastného hnojiva alebo odovzdávaním menšieho množstva odpadu špecializovaným firmám dokážete znížiť náklady na prevádzku vášho zariadenia. Na druhej strane, predajom potravín, ktoré by ste inak vyhodili, si zase zvýšite tržby. Voľba je len na vás.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard