Ako na rôzne typy hostí

Ak pracujete v reštauračnom segmente už nejaký ten piatok, určite ste mali možnosť stretnúť vo vašich doterajších zariadeniach rôzne typy hostí. Bez ohľadu na to, či na vás urobili svojou návštevou príjemný alebo nepríjemný dojem, všetci mali niečo spoločné.

V prvom rade, každý zákazník, ktorý kedy vstúpil do vášho podniku, sa automaticky stal aj vaším recenzentom. Samozrejme, boli by ste najspokojnejší, keby vaše reštauračné zariadenie dostávalo len tie najlepšie referencie. Bohužiaľ, keďže niektoré typy hostí majú svojské povahy a dá sa im ťažko vyhovieť, musíte sa pripraviť aj na negatívnu kritiku. No vzhľadom na to, že ste profesionálom vo svojom odbore, mali by ste sa vždy pokúsiť hľadať pozitíva aj v spomínanej negatívnej kritike.

Typy hostí

V reštauráciách, kaviarňach či iných podnikoch sa môžete stretnúť so zákazníkmi rôznych pováh – od nezdvorilých a neporiadnych, ktorí vám nenechajú žiadne prepitné, až po milých a slušných, ktorí ocenia vaše služby. Toto sú najčastejšie a v niektorých prípadoch aj „najobávanejšie“ typy hostí, ktoré môžu navštíviť vaše reštauračné zariadenie:

Rozprávač

Natrafiť na „urozprávaného“ hosťa nemusí byť vždy nepríjemné. Samozrejme, záleží to aj od vašej povahy a daru reči, ktorý ste dostali do svojho repertoáru zručností a schopností. V každom prípade, pripravte sa na to, že rozprávač vám bude hovoriť o svojich zážitkoch, pocitoch a podobne. Takáto konverzácia môže byť príjemná a odľahčujúca, ak nemusíte aktuálne obsluhovať ďalšie stoly alebo nemáte inú prácu. Pokiaľ však neviete, kde vám hlava stojí, musíte zachovať rozvahu.

RADA: Ospravedlňte sa hosťovi, že ho prerušujete, a slušne mu vysvetlite, že by ste veľmi radi pokračovali v zaujímavej debate, no musíte sa venovať aj ostatným zákazníkom.

 

streetfood-jedlo-pivo-ulica-stanok-zeny-muzi-pohare-taniere

Sťažovateľ

Ako sme už vyššie spomenuli, je potrebné pripraviť sa aj na svojské povahy zákazníkov, medzi ktorých patria napríklad takzvaní sťažovatelia. Tým sa väčšinou nič nepáči, jedlo je studené či nedovarené, príbory sú špinavé alebo jednoducho čakajú na každú malú chybičku. Nech je váš názor na vzniknutú situáciu akýkoľvek, musíte si vypočuť hosťa a overiť, či náhodou nenastala chyba na vašej strane.

RADA: Pokúste sa zachovať si chladnú hlavu a navrhnite nespokojnému zákazníkovi vždy nejakú zaujímavú alternatívu, akou môže byť napríklad zľava či pozornosť podniku.

Cestovateľ

Vzhľadom na to, že Slovenská aj Česká republika pravidelne víta turistov zo zahraničia, počítajte s tým, že môžu natrafiť práve na váš podnik. Ak sa tak stane, mali by ste ich vedieť slušne usadiť a obslúžiť. Pokiaľ ale neovládate cudziu reč (minimálne anglický jazyk) a nedokážete sa dohovoriť s cudzincami, určite to nebude vrhať dobré svetlo na vaše zariadenie. Myslite aj na to, že turisti nemusia poznať domáce zvyky, a preto sa môže odlišovať aj ich správanie, aj výška prípadného prepitného. Buďte s nimi z týchto dôvodov trpezliví.

RADA: Zabezpečte pre seba a vašich zamestnancov školenia anglického jazyka, aby ste vedeli pohodlne obslúžiť aj hostí zo zahraničia.

zeny-pivo-drevena-lavicka-bar-podnik-zabava-smiech

Rodičia s deťmi

Niektorým čašníkom a prevádzkarom sa pri pohľade na detských zákazníkov pri vstupe do ich podniku urobia ihneď vrásky na čele. Väčšinou to býva spôsobené tým, že niektorí rodičia si prídu do reštauračného zariadenia oddýchnuť od detí a nevenujú im dostatočnú pozornosť. Malé deti tak pobehujú po prevádzke, znepríjemňujú vám prácu a obťažujú ostatných hostí. Ideálnym riešením je zabezpečenie detského kútiku vo vašom podniku.

RADA: V prípade, že budú detí pobehovať po prevádzke, slušne poproste rodičov, aby ich zavolali naspäť k stolu. Odôvodnite to tým, že potrebujete priestor na obsluhovanie a ostatní zákazníci si vyžadujú väčšie súkromie a pokoj.

Ideálny hosť

Bezproblémový zákazník, ktorý slušne pozdraví, správa sa zdvorilo, poďakuje a ocení vaše služby, je určite snom každého čašníka či prevádzkara. Podobní hostia vám vyčarujú úsmev na tvári a zaručene zlepšia atmosféru v podniku.

RADA: Ak si všimnete, že je váš zákazník naklonený komunikácii, spýtajte sa ho, aký mal deň alebo ako mu u vás chutilo. Avšak zdvorilé správanie z vašej strany by malo byť samozrejmosťou pre všetky typy hostí.

restauracia-oslava-muz-zena-casnik-cervene-vino-pohare-na-vino-okno-stol-jedlo-taniere-biela-kosela-flasa

Náš zákazník, náš pán

Po prečítaní predošlých riadkov vám v hlavách pravdepodobne víri množstvo spomienok na typy hostí, s ktorými ste v minulosti prišli do kontaktu. Necháme vás teda nad nimi popremýšľať, no dáme vám ešte jednu radu na záver:

ODPORÚČANIE: Správajte sa ku každému zákazníkovi zdvorilo, s rešpektom a s úctou. V konečnom dôsledku platí, že váš zákazník je váš pán. A pamätajte, že zákazník má vždy pravdu.

Write by Author / Vytvorené by
GoPay VISA, MasterCard