Udržte si spokojného zákazníka

Vravieva sa: Náš zákazník, náš pán. Toto by si obzvlášť mali vziať k srdcu majitelia a prevádzkari reštaurácií, kaviarní a ďalších pohostinských zariadení, ale, samozrejme, aj ich zamestnanci. Všetci vieme, že konkurencia je v tomto biznise skutočne veľká a ľudia si majú z čoho vyberať. A preto získať a následne si udržať zákazníka nie je vôbec jednoduché.

Práve na udržanie spokojných zákazníkov by mala byť upriamená čo najväčšia pozornosť. Ekonomicky menej náročné je udržať si spokojných zákazníkov, než získavať nových. Netreba zabudnúť ani na to, že najlepšiu bezplatnú reklamu vám robí práve táto skupina hostí.

Ako teda byť v tejto oblasti expert a neposielať svoju stálu klientelu ku konkurencii? Aj keď na to neexistuje žiaden zaručený recept, pár dobre mienených rád a tipov by mohlo padnúť vhod vášmu snaženiu sa o udržanie spokojných zákazníkov. Poďme sa na ne pozrieť.

Milý personál

Pýchou vášho podniku by mal byť stály a usmievavý personál. V spoločnosti dobre naladeného a usmievavého personálu hosťom lepšie chutí ranná šálka kávy, pracovný obed či jedno zaslúžené pivko po náročnom dni. Ak k tomu s nimi zamestnanci podniku prehodia nejaké milé slovko, vypočujú si ich problémy, zážitky či podebatujú o každodenných veciach, tak sa zákazníci cítia ako doma. Domov sa nehrnú a stále si niečo doobjednajú, takže takouto nenásilnou formou viete krásne predávať.

stastna-casnicka-kaviaren-zena-vesta-kosela-kava-kavovar-pohar

Netreba však zabudnúť ani na obsluhovanie. Aby čašníci stíhali aj podebatovať, aj obsluhovať, je fajn vyzbrojiť ich systémom iKelp POS Mobile, ktorý obsahuje aj tzv. mobilného čašníka. Je to šikovný pomocník, do ktorého sa naťuká objednávka a po odoslaní ju dostane okamžite kuchyňa aj bar. A kým barman chystá nápoje pre hostí a kuchyňa jedlo, čašník má čas viesť krátku zdvorilostnú konverzáciu.

Kvalitné služby

Môžete  mať najlepší personál v meste, no ak nebudete ponúkať služby na dostatočnej úrovni, tak si ani tých najvernejších zákazníkov nedokážete udržať dlhodobejšie. Veď kto by chcel piť teplé pivo z nevyčistených trubiek, jesť nedochutené jedlo so špinavým príborom, piť zo špinavých pohárov alebo, nedajbože, dostať polotovar, ktorý kuchár poriadne ani nerozmrazil a hodil ho rovno na tanier? Alebo dostať drink či kávu, ktoré sú na míle vzdialené od toho, ako vyzerajú na obrázku?

Asi nikto. Preto by vám úprimne malo záležať na tom, čo a ako ponúkate vašim zákazníkom. Nevyhľadávajte teda suroviny a produkty najnižšej kvality za najnižšiu cenu, na ktoré dáte veľkú maržu. Takáto obchodná stratégia dlho fungovať nebude, pretože ľudia ju po čase „prekuknú“ a prestanú váš podnik navštevovať.

Prekvapujte maličkosťami

To, že sa patrí svojim verným a lojálnym hosťom nejakou formou poďakovať a odmeniť za ich návštevy, je zrejme každému jasné. Ťažšie sa už však hľadá správny spôsob a forma, akou by to malo byť. Čo tak potešiť vašich verných tým, že im z času na čas pošlete k pivu hrianky, arašidy či pizzu zdarma, alebo im dáte ku kávičke nejaký koláčik?

arasidy-pozornost-podniku-miska-stol-oriesky

To, ako si svojich spokojných zákazníkov vážite, im preukážte aj tým, že na nich nezabudnete počas ich narodenín či menín. K želanému zdraviu im dajte na váš účet pohárik kvalitného vínka či fľašu šampanského. Jednoducho im dajte najavo, ako si ich vážite. Buďte si istí, že ich to poteší.

Nezabúdajte na pokoru

V neposlednom rade by ste nemali zabúdať na pokoru. To, že sa vám darí zarábať na živobytie týmto spôsobom, je z veľkej časti vďaka tejto klientele. Preto namiesto toho, aby ste sa predvádzali na drahom nablýskanom aute alebo dráždili fotkami z luxusných dovoleniek, sa radšej pristavte pri vašich zákazníkoch. Pýtajte sa ich, ako sa majú, čo sa im u vás páči, čo nie, čo by uvítali a podobne. Preukážte im svoju vďaku a buďte kamarátsky. Čo dávate, to sa vám vráti.

SPOKOJNÝ PERSONÁL = SPOKOJNÝ ZÁKAZNÍK: Portál startitup.sk si posvietil na 10 najhoršie hodnotených slovenských reštaurácií. Hostia v najväčšej miere kritizovali práve obsluhu.
(Zdroj: startitup.sk/10-najhorsie-hodnotenych-slovenskych-restauracii-podla-tripadvisor-ludia-najviac-kritizuju-nasu-obsluhu)

Silná značka

Popri tom všetkom sa snažte, aby bol váš podnik značkou, ktorú bude každý v meste poznať. Aby si pri názve vášho podniku každý povedal: Tam majú najlepšiu pizzu, pivo, kávu a podobne. Alebo, naopak, keď sa povie pivo, pizza či káva, aby si ich človek automaticky spojil s vaším podnikom. Buďte najlepší.

Jedno staré čínske príslovie hovorí: „Dobrý zákazník chodí do toho istého podniku tri roky. Dobrý podnik má tých istých zákazníkov tri roky.“ Koľkými takými sa môžete popýšiť vy?

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard