4 peňažné chyby, ktoré robia podniky počas prvého roka

Nejeden podnikateľ by pravdepodobne súhlasil s tvrdením, že začiatky bývajú v podnikaní to najnáročnejšie. Zorientovať sa na trhu, zabehnúť sa v brandži či vyhnúť sa peňažným chybám – to všetko čaká nových podnikateľov už počas prvých mesiacov ich vysnívanej práce. Samozrejme, okrem toho musia netrpezlivo čakať na prvé výsledky stanovených cieľov, prípadne pokrytie počiatočných nákladov.

Ak patríte k ambicióznym začínajúcim podnikateľom aj vy, vedzte, že počas prvého roka fungovania vám bude hroziť najväčšie riziko rôznych peňažných chýb. Nezatvárajte pred nimi oči, pretože ich poznanie môže pomôcť vášmu podniku preplávať problémami aj v nelichotivých časoch.

1. Súhlas s priveľkým nájmom

Prvá chyba, ktorej sa môžete dopustiť hneď na samom začiatku podnikania, je súhlas s priveľkým nájmom. Zložte si preto ružové okuliare a nemajte príliš prehnané nároky. Zvážte, aké veľké miesto potrebujete, a nenechajte sa zlákať na zbytočne obrovské priestory, ktoré budú aj po vašom „nasťahovaní sa“ spolovice zívať prázdnotou.

Náš tip: Absolvujte radšej viacero prehliadok a trpezlivo si porovnávajte jednotlivé ponuky. Neunáhlite sa a nekývnite zbrklo hneď na tú prvú. Pokúste sa cenu zjednať, čím zároveň bližšie spoznáte charakter majiteľa priestorov. Ten môže byť rozhodujúci aj v prípade otázky platenia nájomného v čase rôznych kríz či zákazov. Zaujímajte sa preto aj o takéto nepredvídateľné situácie.

2. Veľké počiatočné investície

Je viac než pochopiteľné, že starostlivý podnikateľ chce pre svoju prevádzku od samého začiatku len to najlepšie – napríklad v zmysle kuchynského vybavenia. Zamyslite sa však nad tým, či skutočne potrebujete to najšpičkovejšie zariadenie už počas prvého roka. Nebolo by predsa len rozumnejšie držať sa spočiatku o čosi viac pri zemi? Koniec koncov, keď začnete v priebehu roka či dvoch prosperovať, môžete si zaobstarať výbavu presne podľa vášho gusta. Na začiatok vám určite odporúčame investovať do finančne nenáročného a praxou overeného pokladničného systému, ktorý vám dokáže ušetriť nemalé finančné prostriedky.

Náš tip: Keď náhodou plánujete nasťahovať vašu začínajúcu reštauračnú prevádzku do priestorov, ktoré v minulosti slúžili na podobné účely, zistite si, či v nich nezostalo nejaké funkčné vybavenie. Aj na zariaďovaní podniku môžete sprvu ušetriť stovky až tisícky eur.

3. Miešanie osobných a firemných financií

Ďalšou veľkou chybou, ktorej sa môže podnikateľ dopustiť nielen v prvom roku podnikania, je miešanie osobných a firemných financií. Počítajte s tým, že tak ako v súkromnom živote, aj v tom pracovnom môžu občas nastať náročnejšie situácie. V takých prípadoch však nikdy nemiešajte osobné a firemné financie. Radšej rátajte na oboch frontoch s určitou rezervou. Miešanie peňazí totiž môže mať fatálne následky – aj pre vás, aj pre podnik.

Náš tip: Veďte si podrobnú evidenciu príjmov a výdavkov od samého začiatku podnikania. Pomôže vám to v utvorení lepšej predstavy o tom, koľko peňazí na čo potrebujete.

4. Ignorovanie finančného plánu

Táto začiatočnícka chyba veľmi úzko súvisí s tou predošlou. Práve ignorovaním finančného plánu, prípadne jeho nezostavením, môžete veľmi rýchlo skĺznuť do finančných problémov. Pred tým, ako sa vrhnete do gastrobiznisu, si preto starostlivo zostavte odhad výdavkov a príjmov aspoň na prvý rok podnikania.

Náš tip: Pokiaľ si na niečo podobné netrúfate, nehanbite sa poprosiť o pomoc vašich skúsenejších známych z príbuzných sektorov. V tom prípade, teda že pre nich nebudete predstavovať priamu konkurenciu, vám určite radi pomôžu.

TIP na záver: Nemajte veľké oči

Jedným z najuniverzálnejších spôsobov, ako sa v podnikaní vyhnúť nielen peňažným chybám, ale aj rôznym iným ťažkostiam a nepríjemnostiam, je nemať veľké oči. Bohužiaľ, mnohým podnikateľom chýba v súčasnosti trpezlivosť, pričom by chceli zbohatnúť zo dňa na deň. Tak to však nefunguje. Keď nechcete pocítiť silu samotného dna podnikania, postupujte vpred radšej malými a istejšími krôčikmi. Pozor! To neznamená nemať ambície. Práve naopak, plánujte a čiňte sa, no vždy s rozvahou.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard