Nezanedbávajte hygienické predpisy pre kaviarne a reštaurácie

Prednedávnom sme vás informovali o tom, čo je potrebné na otvorenie reštauračného zariadenia. Do tejto kategórie bezpochyby patria aj hygienické predpisy pre kaviarne a reštaurácie, ktoré musia byť pred otvorením podniku nielen splnené, ale tiež neustále dodržiavané. V prípade, že sa tak nestane, môže byť majiteľ či prevádzkar potrestaný pokutou alebo zatvorením zariadenia.

Odhliadnuc od všetkých byrokratických a administratívnych úkonov spojených so získavaním schválenia od hygieny, sa takisto pripravte na dodržiavanie určitých hygienických zásad vo vašej kaviarni či reštaurácii, ktorým sa nevyhnete po jej otvorení. Netýkajú sa len vás, ale aj vašich zamestnancov.

Najdôležitejšie hygienické predpisy pre kaviarne a reštaurácie

Ak chcete, aby vaše reštauračné zariadenie spĺňalo hygienické predpisy, nepostačí vám len vyleštená podlaha. Hygienickú kontrolu bude zaujímať oveľa viac faktorov. Toto sú body, na ktoré sa kontroly z hygieny zameriavajú v kaviarňach a reštauráciách najčastejšie:

Potraviny po dátume spotreby

V žiadnom prípade neskladujte v chladiacich boxoch potraviny po dátume spotreby. Dajte si pozor predovšetkým na mliečne a mäsové výrobky, ktorým môže veľmi rýchlo skončiť minimálna trvanlivosť.

jedlo-rajcina-zelenina-salat-mlete-maso-syr-tanier-obed-cibula-pleteny-kosik-potraviny

Zmrazovanie surovín

Zabudnite na nepovolené zmrazovanie surovín. Týka sa to hlavne potravín či výrobkov, ktoré prišli do vášho zariadenia v nezamrazenom stave. Okrem toho sa v podnikoch zvyknú zamrazovať aj rôzne hotové jedlá alebo prílohy, čo sa vám taktiež môže jedného dňa vypomstiť.

Doklady o spôsobilosti zamestnancov

To, že je niekto dobrým kuchárom v domácnosti, ešte neznamená, že môže variť a pripravovať pokrmy vo vašom podniku. Ubezpečte sa, že vaši zamestnanci majú doklady o odbornej a zdravotnej spôsobilosti.

Osobná hygiena zamestnancov

Veľmi dôležitá je aj osobná hygiena zamestnancov, ktorí prichádzajú do kontaktu s potravinami. Mali by mať čisté pracovné oblečenie a čisté ruky. Vedeli ste o tom, že hygienici si posvietia aj na to, či majú zamestnanci napríklad šperky na rukách alebo dlhé nalakované nechty?

kuchyna-restauracia-taniere-kuchar-sefkuchar-ruky-hodiny-jedlo-predjedlo-obed

Skladovanie surovín

Aj skladovanie surovín by malo spĺňať určité podmienky. Všetky miesta, ktoré sú na to určené, by mali byť čisté. Potraviny nesmú byť skladované priamo na zemi alebo pomiešané s inými druhmi. Tiež je potrebné dodržiavať teplotu skladovania.

Manipulácia so surovinami

Do nevhodnej manipulácie so surovinami možno zaradiť takmer všetko, čo sme už spomenuli vyššie. Či už je to používanie potravín po dátume spotreby, zmrazovanie surovín alebo ich nevhodné skladovanie. Takisto by ste sa mali vyhnúť používaniu starých, opotrebovaných a špinavých kuchynských pomôcok.

kuchyna-restauracia-kuchynske-pomocky-hygiena-kuchar

Iné nedostatky

Zapamätajte si, že kontrola z hygieny bude prihliadať aj na celkový dojem z vašej prevádzky. Postarajte sa teda o to, aby ste mali vždy čistú podlahu, čisté steny, obklady a podobne. V neposlednom rade nezabúdajte ani na starostlivosť o WC a prívod teplej vody.

Hygienické predpisy nie sú povinnosť, ale samozrejmosť

Na záver dodáme len toľko, že hygienické predpisy by pre vás nemali predstavovať povinnosť, ale samozrejmosť. Čo tým myslíme? Každý jeden zákazník sa chce vo vašom podniku cítiť pohodlne a určite ocení čistotu vašej prevádzky. V konečnom dôsledku, hygienické predpisy by ste sa nemali snažiť dodržiavať preto, aby ste prešli prípadnou kontrolou, ale preto, aby ste uspokojili potreby a požiadavky vašich zákazníkov.

POZOR: V našom článku sme vymenovali tie hygienické predpisy pre kaviarne a reštaurácie, na ktorých kontrolu sa hygienici zameriavajú najčastejšie. Zákon toho však vymedzuje omnoho viac. Preto vám odporúčame, aby ste sa o podrobnostiach poradili s príslušnými orgánmi.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard