Informujete o pôvode mäsa?

Akým spôsobom majú reštaurácie povinnosť informovať o krajine jeho pôvodu? Od 14. decembra 2019 sa majitelia, prevádzkari a zamestnanci gastroprevádzok znova utvrdili v tom, že byrokracia na Slovensku nepozná hraníc. Týmto dňom totiž vstúpila do platnosti novela zákona o potravinách (Zákon č.152/1995 Z.z. v znení neskorších predpisov). Čo to pre nich znamená?

Ako k tomu došlo?

Vznik tohto zákona je reakciou Ministerstva pôdohospodárstva a štátneho hygienického úradu na škandál poľského bitúnku, ktorý distribuoval mäso z chorých zvierat po celej EÚ. Tomuto škandálu však predchádzali aj ďalšie škandály spojené s našimi severnými susedmi. Ako to však u nás býva zvykom, „odskáču“ si to podnikatelia pôsobiaci v gastronómii.

povod-masa

Čo vyplýva zo zákona?

Novela zákona o potravinách prináša povinnosť pre gastroprevádzky informovať spotrebiteľov o pôvode mäsa. Týka sa to bravčového a hovädzieho mäsa, rovnako aj mäsa z oviec, kôz a hydiny. Táto informácia musí byť uvedená pri všetkých mäsitých jedlách a pokrmoch. Nevzťahuje sa však na polotovary a na pokrmy, v ktorých mäso v surovom stave nepredstavuje viac ako 10 % z celkovej hmotnosti porcie.

Na koho sa zákon vzťahuje?

Tento zákon sa vzťahuje na všetky reštaurácie a zariadenia spoločného stravovania. Tie sú povinné zistiť si krajinu pôvodu mäsa od subjektu, od ktorého mäso nakupujú. Následne túto informáciu musia v rovnakom rozsahu zverejniť.

Ako informovať?

Písomnou formou na dobre viditeľnom mieste. To však neznamená, že informácia musí byť automaticky obsiahnutá priamo pri jedle v jedálnom lístku. Môže byť uvedená aj na samostatnej karte, ktorá je vložená do jedálneho lístka. Stačí ju však zverejniť aj pri vchode do zariadenia alebo v jeho interiéri, napríklad pomocou reklamného „áčka“ či elektronickej tabule.

Čo hrozí pri nedodržaní zákona?

Čo by to bol za zákon z rúk našich zákonodarcov, keby nebol vymáhateľný pokutami? A keď pokuty, tak poriadne. Čo teda hrozí majiteľom pri nedodržaní alebo porušení tohto zákona? Je to pokuta vo výške od 100 až do 100 000 EUR, v závislosti od závažnosti a spôsobu porušenia, jeho následkov a okolností.

povod-masa


Čo si od toho sľubujú?

Naši zákonodarcovia tvrdia, že novelou chcú ochrániť občanov pred nekvalitným mäsom neznámeho pôvodu. Zároveň očakávajú, že sa zvýši podiel slovenského mäsa v reštauráciách. Otázkou však je, či to nie je len ďalší nástroj na naplnenie štátnej kasy.

Aj keď tento zákon vstúpil do platnosti 14. decembra 2019, jeho dodržiavanie ešte niekoľko mesiacov nebude nikto kontrolovať, pretože zatiaľ neprešiel schvaľovacím procesom v Bruseli. Navyše je možné, že po voľbách v roku 2020 ho nová vláda zruší. Nateraz si tak môžu podnikatelia vydýchnuť.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard