Jednorazové plasty budú zakázané aj v stravovacích zariadeniach

*Aktualizovaná informácia: Zákaz jednorazových plastov platí od 3.7.2021.

*Pôvodný článok: Skutočnosť, že jednorazové plasty budú zakázané v celej Európe, sa dotkne aj stravovacích zariadení. Prevádzkari a majitelia takýchto podnikov tak musia začať premýšľať nad možnými alternatívami.

Zákaz jednorazových plastov bol schválený Európskym parlamentom koncom marca 2020 a do platnosti by mal vstúpiť od roku 2021. Bude sa vzťahovať na jednorazové plastové príbory (vidličky, nože, lyžice, paličky), taniere, slamky, vatové tyčinky a paličky na balóny. Stopku dostanú aj oxo-degradovateľné plasty, ktoré nie sú biologicky rozložiteľné a rozkladajú sa len na mikroplasty. Zakázané budú tiež jednorazové plastové nádoby na potraviny a poháre z expandovaného polystyrénu. Jedným z cieľov tohto zákazu je zmeniť výrobné procesy.

Ako nahradiť jednorazové plasty?

Vzhľadom na to, že jednorazové plasty sa v stravovacích zariadeniach používajú úplne bežne, by ste sa mali svedomito pripraviť na blížiaci sa zákaz. Ten totižto predstavuje nielen zaobstaranie si ďalšieho sortimentu do vášho zariadenia, ale aj nadviazanie spolupráce s novými dodávateľmi, ktorí produkujú ekologické výrobky. Aké možnosti náhrady za jednorazové plasty teda poznáme?

Cukrová trstina

Jednou z najvhodnejších alternatív, ako nahradiť jednorazové plasty, je používanie výrobkov z cukrovej trstiny. Z nej sa vyrábajú predovšetkým taniere a nádoby na jedlo.

Pri spracovávaní cukrovej trstiny sa okrem cukru získava aj odpad, ktorý je možné ďalej využiť na výrobu ekologického recyklovateľného sortimentu. Takéto výrobky sa veľmi rýchlo rozkladajú a po použití slúžia ako hnojivo pre rast ďalších rastlín.

obaly-na-jedlo-cukrova-trstina-tanier-pohar-miska-lyzica-vidlicka-noz-pribor-termoobal-jahody-kvety-dreveny-stol-hamburgerFoto: Bioobaly na jedlo z cukrovej trstiny
Zdroj: tvojekostatus.sk

Materiál PLA

Ďalšou výbornou možnosťou sú rozložiteľné obaly z materiálu PLA, ktorý sa vyrába z rastlinnej biomasy (kukurica, obilniny, zemiaky, repa).

Výhodou obalov z PLA je, že vyzerajú ako plast a majú tiež totožné vlastnosti (pružnosť, pevnosť, ohybnosť). Navyše, keďže ide o rozložiteľný materiál, sú nesmierne šetrné k životnému prostrediu.

Ekologické slamky

Rozhodli sme sa, že slamkám venujeme samostatnú kategóriu. Plastové slamky totižto patria k jednému z najdiskutovanejších problémov znečisťovania životného prostredia súčasnosti. Nahradiť ich vo vašom podniku však vôbec nie je zložité, keďže možností máte hneď niekoľko.

Jednou z alternatív sú papierové slamky. Tie sa ale vo väčšine prípadov rýchlo rozmočia, a nie sú tak najkomfortnejším riešením. Ďalšou voľbou sú kovové slamky, ktoré si zase vyžadujú dôkladné čistenie špeciálnymi kefkami. Jeden americký pár dokonca vymyslel skladacie oceľové slamky FinalStraw, ktoré môžete nosiť všade so sebou. Nás však najviac zaujal projekt We-Straw, ktorého autorom je David Macháček. Mladý Čech využíva spodné časti stebiel, ktoré sterilizuje, čistí a suší. Následne z nich vznikajú praktické a ekologické slamky zo slamy.

Široká škála možností

Možností, ako nahradiť jednorazové plasty, je ale omnoho viac. Za zmienku stoja určite aj cirokové jedlé príbory, spracovávanie konope či výroba kuchynského vybavenia z bambusu. Poslednému menovanému sa venuje napríklad spoločnosť Bambu.

RADA: Ak vo vašom stravovacom zariadení nepoužívate podobné ekologické výrobky, vyskúšajte ich ešte pred začiatkom roka 2021. Lepšie sa tak pripravíte na blížiaci sa zákaz.

Celosvetový problém

Problematika znečisťovania životného prostredia je celosvetovou záležitosťou. Téma náhrady jednorazových plastov sa stáva verejnosťou čoraz viac diskutovanou. Na základe toho prichádzajú opatrenia z celého sveta. V Kalifornii platí zákaz automatického podávania plastových slamiek, v Seattli a San Franciscu nie je zase dovolené používať niektoré jednorazové plasty. Havaj plánuje zakázať používanie plastov v reštauráciách.

plasty-v-oceane-plastova-lyzica-vidlicka-plaz-piesok-more-ekologia

Podľa údajov Európskej komisie tvoria plasty viac ako 80 % morského odpadu, z čoho až 70 % činia tie, ktorých sa týka spomínaný zákaz. Smutným faktom je, že takéto výrobky nielen znečisťujú okolie, ale obmedzujú a ohrozujú aj zvieratá. Okrem toho, plasty končiace v moriach sa môžu dostať aj do tiel živočíchov, poprípade sa do nich môžu zamotať a zomrieť. Rovnako aj my sa stávame konzumentmi plastov, ak sa k nám dostanú v živočíchoch, ktoré konzumujeme. 

ZAMYSLENIE: Do roku 2021 síce máte ešte nejaký ten čas, no prečo by ste aj vy nemohli prispieť svojou troškou k šetreniu životného prostredia? Určite tým nič nestratíte. Práve naopak, možno stúpne váš kredit v očiach verejnosti, a vy tak získate nových zákazníkov. Ak zavediete podobné zákazy vo vašom podniku ešte predtým, ako to bude povinnosťou, odlíšite sa od konkurencie, z čoho môžete vyťažiť aj po marketingovej stránke. V jedálnom či nápojovom lístku a na webstránke preto určite spomeňte, že končíte s používaním jednorazových plastov, pretože vám záleží na životnom prostredí.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard