SERIÁL Inšpiratívne koncepty prevádzok: Street food na kolesách

Street food už nepredstavuje iba výdajné okienko s hot-dogmi s kečupom na železničnej stanici. Nezdravo vnímaný fast-food postupne nahrádzajú koncepty tzv. fast-good, kde je jedlo síce ponúkané na uliciach, no jeho príprave sú venované desiatky hodín práce. Predstavujeme slovenské a české foodtrucky a ich vyšperkované jedlá, z ktorých vám padne sánka.

Pod pojmom foodtruck si možno predstaviť pojazdnú predajňu rýchleho občerstvenia. V podstate ide o osobné či nákladné auto, dodávku, príves, bicykel alebo iný dopravný prostriedok prispôsobený k vydávaniu jedla na ulici. Ide o skvelý biznis koncept pre podnikateľov, ktorí milujú jedlo, chcú byť bližšie k zákazníkovi, no zároveň nemajú finančné prostriedky na otvorenie nákladnej reštaurácie.

Ak máte pocit, že rýchle občerstvenie nemôže byť kvalitné, vedzte, že v Singapure dostal starší pán za vyprážané kura v stánku na stanici Michelinskú hviezdu. My vám predstavujeme hviezdy českej a slovenskej food truck scény.

Trhané mäso pripravené v hasičskom aute

Vyzerá to tak, že ani v roku 2019 éra burgrov nepoľavuje. Neustále pribúdajú nové koncepty s čoraz sofistikovanejšími kombináciami. Za nástupcu mletého mäsa v žemli možno považovať trhané mäso v žemli pripravené na mnoho spôsobov. Či už vyskúšate brnenský fenomén Bucheck s ázijským bôčikom a koriandrom z prívesu, pražský Fire Food Foodtruck v hasičskom aute, alebo bratislavský truck Poľná kuchyňa so skvelým kačacím burgrom, z výsledku sklamaní určite nebudete.

 dodavka-auto-foodtruck-hamburger-streetfood-restauracia-na-kolesach-fire-food-truck
Zdroj: Facebook Fire Food Truck

Tex-mex z obrovského nákladiaku

Nachos, tortilly, tacos a k nim čerstvé omáčky, veľa syru a neodmysliteľné chilli papričky. To je Mexiko v tom najlepšom svetle. Zabudnite na tradične tmavé mexické reštaurácie. Ak niekedy narazíte na chalanov z Burrito Fellas na bratislavských gastroakciách, vyskúšajte ich burrito a quesadillu. Za ich konkurenciou nemusíte chodiť ďaleko. V Brne, v jednom z najväčších foodtruckov Roburrito čo sa týka rozmerov, slovenská partia taktiež podáva vyhlásené tex-mex porcie.

roburrito-foodtruck-dodavka-auto-jedlo-muzi-restauracia-predaj-z-ulice-ulica-chodnik-stromy
Zdroj: Facebook Roburrito Foodtruck

Zdravší fast-food sponad kolies

Foodtrucky prinášajú alternatívu aj pre tých, ktorí si dávajú pozor na svoju figúru. Vegánske, bezlepkové či vegetariánske koncepty nájdete aj na tradičných festivaloch Grape alebo Pohoda. Gluten Freaks napríklad brázdia Slovensko so svojou ponukou pre celiatikov. A áno, opäť v Brne narazíte na unikátny koncept Eggo Truck, kde dostanete namiesto mäsa jedlá založené na poctivých vajíčkach z retro Citroenu.

eggo-truck-brno-foodtruck-dodavka-auto-jedlo-muzi-restauracia-predaj-z-ulice-ulica-chodnik-budovy
Zdroj: Facebook Eggo Truck Brno

Niekoľko omrviniek inšpirácie na záver

Foodtruck je skvelou alternatívou ku kamennej prevádzke pre kreatívnych ľudí, ktorí majú radi aktívny život. Samotný koncept prevádzky na kolesách môžete postaviť na tom, že v okolí auta umiestnite pojazdný bar s pohodlným posedením. Možno sa vám začne dariť tak, že si otvoríte vlastnú kaviareň – tak, ako to bolo v prípade trucku Coco Van v štýle boho, kde záleží na každom detaile.

Cocovan-cocovanka-foodtruck-dodavka-auto-jedlo-restauracia-ulica-chodnik-horacke-divadlo-macrame-gitara-koleso
Zdroj: Facebook Cocovan & Cocovanka

Ak ste presvedčení, že vaše pizza cesto je to najlepšie, pokojne ho môžete piecť v pojazdnej peci na otvorenom ohni. Tento trend v súčasnosti razia najmä poľské foodtrucky, kde je scéna viac než živá a v Krakowe stoja na každom rohu.

A ak ste zástancom tradičného slovenského jedla, môžete rozširovať  povedomie o slovenskej lokši a bryndzových haluškách vo svojej dodávke tak, ako Folks Food Truck.

Možností a kombinácií je naozaj mnoho. Stačí nájsť správny nápad, správnych ľudí a dostatočne veľké auto. Bude to jazda, a to doslova.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard