SERIÁL o spôsoboch stravovania: Pripravte ponuku pre „bezlepkáčov“

Zatiaľ čo v prvom článku našej série venovanej rôznym špecifickým spôsobom stravovania sme sa bližšie zamerali na fitnesákov, v ďalšom pokračovaní si posvietime na takzvaných bezlepkáčov. Verte nám – či už samotná celiakia, alebo alergia na lepok nie sú nič príjemné. Nehovoriac o tom, že počet reštaurácií, ktoré myslia na ľudí s takýmito ťažkosťami, je obmedzený. A práve to môže byť jeden z dôvodov, ktorý vás podnieti k tomu, aby ste do vášho menu zaradili ponuku pre túto skupinu ľudí.

Čo je celiakia a alergia na lepok?

Celiakia a alergia na lepok sú ochorenia, v ktorých zohráva hlavnú úlohu lepok. V oboch prípadoch však predstavuje skôr „antihrdinu“. Ľuďom, ktorých telá ho nedokážu tolerovať, totiž spôsobuje nepríjemné ťažkosti.

Vedeli ste, že lepok je nestráviteľnou zmesou dvoch rastlinných bielkovín – glutenínu a gliadínu? Tie sa nachádzajú predovšetkým v obilninách.

Mnohí ľudia sa mylne nazdávajú, že celiakia a alergia na lepok sú označenia pre totožné ťažkosti. Opak je však pravdou. Kým pri celiakii zvyčajne dochádza po konzumácii potravín obsahujúcich lepok k častým hnačkám, nadúvaniu, únave či problémom so vstrebávaním, alergia na lepok sa prejavuje pálením v ústach a krku, vracaním, nádchou, žihľavkou alebo ekzémom.

Ani jedno z týchto ochorení sa síce nedá vyliečiť, no s oboma sa dá žiť. Východiskovým riešením je bezlepková strava, resp. bezlepková diéta.

Zásady bezlepkovej stravy, resp. diéty

Zásady bezlepkovej stravy, resp. diéty spočívajú vo vyradení jedál, ktoré obsahujú lepok. V prvom rade je potrebné vyhýbať sa obilninám, akými sú pšenica, jačmeň, ovos, žito či raž, a teda prirodzene aj potravinám, ako napríklad klasickému pečivu a cestovinám, obaľovanému a vyprážanému jedlu či rôznym druhom alkoholu.


Pozor! Celiakia aj alergia na lepok sa u ľudí prejavujú rôzne. Zatiaľ čo niekto môže lepok do určitej miery znášať, inému môžu prekážať akékoľvek jeho stopy.

V každom prípade, základom bezlepkového stravovania je nahradenie spomínaných jedál a ďalších potravín obsahujúcich lepok takými, ktoré lepok neobsahujú. Obľúbenými alternatívami sú pre bezlepkáčov zemiaky, ryža, quinoa, pohánka, amarant či kukurica. Netolerované obilniny môžu byť nahradené aj orechmi či semienkami.

Aj bezlepkáči majú právo na chutné jedlo

Najdôležitejšie je uvedomiť si, že bezlepkáči žijú medzi vami. A vedzte, že ich problémy sú aj vašimi problémami. Ak by ste sa na to pozreli čisto z podnikateľského hľadiska, tak pokiaľ nezaradíte do vášho menu ponuku pre bezlepkáčov, tí si jednoducho objednajú niekde inde – napríklad u konkurencie. Na druhej strane je potrebné pozrieť sa na to aj „ľudským pohľadom“. Nemyslíte si, že aj bezlepkáči majú právo na chutné jedlo z reštaurácie?

Popravde, prečo by ste ich mali vynechávať? Takisto ako každý iný človek bez tráviacich ťažkostí, aj celiatici a tí, ktorých trápi alergia na lepok, môžu mať uponáhľaný deň, keď nestíhajú variť, prípadne si chcú oddýchnuť. Vtedy by im dozaista padlo vhod online objednanie s donáškou. Okrem toho, nepochybne aj bezlepkáči by radi zašli z času na čas len tak do reštaurácie.

A pripraviť pre nich ponuku je pritom také jednoduché. Navyše bezlepkáči to na 100 % vysoko ocenia! Nebudú sa musieť obmedzovať pri rodinných či priateľských posedeniach, resp. prehovárať svojich blízkych na čisto bezlepkové reštaurácie. Jednoducho, spokojní budú všetci.

Ako pripraviť ponuku pre bezlepkáčov?

Vedeli ste, že existuje aj bezlepková múka? Konkrétne takúto múku môžete použiť napríklad na prípravu pizze či fantastických domácich rezancov, alebo cestovín, dokonca aj pečiva. Keďže bezlepkáči môžu bez problémov konzumovať mäso, vajíčka, syry a aj ovocie so zeleninou, pri vymýšľaní receptov môžete pokojne popustiť uzdu fantázii.

Náš tip: Klasické prílohy v podobe cestovín môžete nahradiť nielen domácimi bezlepkovými cestovinami, ale napríklad aj ryžou a zemiakmi, prípadne opraženou pohánkou, ktorá je medzi bezlepkáčmi veľmi obľúbená. No a očko si bezpochyby urobíte aj zaradením amarantu do ponuky vašich príloh, polievok či kaší.

Popri vymýšľaní polievok a hlavných jedál pre bezlepkáčov však nezabúdajte ani na dezerty a nápoje. Čo sa týka dezertov, opäť stačí vyhnúť sa múkam obsahujúcim lepok. Pre šikovného kuchára, resp. cukrára to nebude žiadny problém.

S nápojmi, obzvlášť tými alkoholickými, je to už o čosi problematickejšie. Najproblémovejším býva pre bezlepkáčov pivo. Alternatívou síce môže byť takzvané bezlepkové pivo, no aj to zvykne obsahovať malé stopy lepku. Platí teda to, čo sme spomínali o čosi vyššie – pre niekoho to nemusí byť problém, no inému to môže prekážať. Do vašej ponuky pre bezlepkáčov však určite zaraďte dobré víno. Červené ani biele vína totiž lepok neobsahujú.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard