SERIÁL o spôsoboch stravovania: Vitajte, vegetariáni!

Keď rozbiehate reštauráciu, jednou z vašich hlavných priorít by mala byť snaha o vyhovenie čo najširšiemu spektru potenciálnych zákazníkov. Samozrejme, nie vždy sa to dá. Napríklad niekto nemusí mať rád pizzu, a tak je logické, že do pizzerie pravdepodobne nezavíta. O širokom spektre zákazníkov však teraz hovoríme z pohľadu spôsobov stravovania. Zatiaľ čo niektorí ľudia môžu vyhľadávať reštaurácie ponúkajúce bezlepkové jedlá, iní môžu chcieť niečo vegetariánske. A vašou úlohou je ulahodiť im. V súvislosti s tým si tentoraz posvietime na ponuku pre vegetariánov.

Prečo zaradiť vegetariánske jedlá do vašej ponuky

Tak ako bežne sa stravujúci ľudia, ani vegetariáni občas nestíhajú variť. Práve v takýchto prípadoch by ste tu mali byť pre nich s vašou neodolateľnou vegetariánskou ponukou. A okrem toho treba myslieť aj na ich spoločenský život. Čo ak si chcú občas zájsť do reštaurácie na dobré jedlo? To však nie sú jediné dôvody, prečo zaradiť vegetariánske jedlá do vašej ponuky. Napadlo vám niekedy, že aj „mäsožravci“ by si občas, napríklad v rámci detoxu, radi pochutnali na niečom vegetariánskom? Nehovoriac o pôstnych dňoch, počas ktorých môžete bez vegetariánskej ponuky veľmi rýchlo prísť o vašich potenciálnych zákazníkov. Zároveň treba povedať, že pri vegetariánskej strave ide často o ľahké a zdravé jedlá, ktoré si radi doprajú aj ľudia s rôznymi diétami či tráviacimi ťažkosťami.

Vyprážaný syr a miešaný šalát – večný „problém“ reštaurácií

Niežeby bolo na dobre urobenom vyprážanom syre či miešanom šaláte z čerstvej zeleniny niečo zlé, no pozrite sa na to, v ktorom roku podnikáte. Nemyslíte si, že dnes sú možnosti gastroprevádzok o čosi širšie ako kedysi? A hlavne, mnoho vegetariánov vníma vyprážaný syr a miešaný šalát ako únikovú cestu, resp. ako poslednú možnosť. Ponúknite im niečo neobvyklejšie.

Buddha bowl a mnoho iného

Garantujeme vám, že u vegetariánov zabodujete napríklad s takzvaným buddha bowlom. Inak sa mu hovorí aj miska plná zdravia, čo je pre ňu skutočne príznačné. Predstavuje totiž zdravú a pestrú pochúťku plnú samých dobrôt. Ako taká miska môže vyzerať?

1. Jej základom môže byť listová zelenina, napríklad šalát, kapusta či kel.
2. Ďalšou dôležitou surovinou je obilnina, napríklad quinoa, ryža, pohánka, pšeno, prípadne kuskus.
3. Ďalej nesmie chýbať zdroj bielkovín v podobe strukovín, tofu, tempehu či vajíčka.
4. Dôležitou súčasťou buddha bowlu je aj zelenina podľa vlastného výberu – či už surová, alebo tepelne upravená.
5. Rovnako dôležité sú aj zdravé tuky, ktorými môžu byť v miske plnej zdravia napríklad rôzne oriešky a semienka.
6. A na záver je potrebné celý obsah misky dochutiť zdravou zálievkou a vhodným korením.

buddha bowl

Buddha bowl však ani zďaleka nie je jedinou možnosťou do vašej vegetariánskej ponuky. Medzi vegetariánmi sú veľmi obľúbené napríklad aj karfiolové polievky. A keď ide o hlavné vegetariánske jedlá, opomenúť nemôžeme napríklad kreatívny burger z tofu. No a čo sa týka maškrtných jazýčkov, ulahodiť im môžete vďaka zdravému smoothie, ktorým si určite získate nielen vegetariánov.

Ako vidíte, možností máte skutočne neúrekom. Nevyzerá to hneď podstatne lepšie než vyprážaný syr a miešaný šalát?

smoothie

Náš tip: Do vášho jedálneho lístka môžete zaradiť napríklad aj niečo pre vegánov, ktorí na rozdiel od vegetariánov nejedia v podstate nič živočíšne. Čo by to pre vás znamenalo? Pri príprave vegánskych jedál by ste sa museli vyhnúť napríklad aj vajíčkam. Ďalej by ste mali nahradiť klasické kravské mlieko nejakým rastlinným – či už sójovým, alebo mandľovým. No a nezabúdajte ani na syr, ktorý bude potrebné vymeniť napríklad za tofu.

Komunitné šírenie odporúčaní

Hoci je vegetariánstvo populárnym spôsobom stravovania, v ponukách reštaurácií to v mnohých prípadoch nevidieť. Preto aj zaradenie kvalitných a originálnych vegetariánskych jedál do jedálneho lístka môže byť pre vás konkurenčnou výhodou. Pokiaľ zaujmete vašou vegetariánskou ponukou čo i len jedného zákazníka, môže to spustiť reťazovú reakciu odporúčaní naprieč širokou vegetariánskou komunitou. Vďaka troche času stráveného vymýšľaním kreatívnych vegetariánskych jedál tak môžete nielenže získať nových hostí, ale ešte aj zvýšiť počet objednávok cez webstránku.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard