Tipy pre expertov: Vytvorte si ziskové menu v reštaurácii

Jedálny lístok by sme mohli pokojne nazvať zrkadlom alebo obrazom každého reštauračného zariadenia. V prípade jeho správnej realizácie môže dokonca predstavovať najsilnejší marketingový a komunikačný nástroj spoločnosti. Okrem toho sa vyznačuje svojimi mienkotvornými schopnosťami, na základe ktorých zabezpečuje prísun nových aj stálych zákazníkov. Na to, aby sa stal pre reštauráciu skutočne ziskovým, musí však spĺňať určité vlastnosti.

Ako na ziskové menu v reštaurácii

Vytvoriť ziskové menu v reštaurácii nie je žiadnou vedou. Stačí sa len držať niekoľkých zásad a poctivo pracovať, čo zaručene prinesie svoje ovocie. Do istej miery je dôležitým prvkom aj kráčanie s dobou. Technologický rozkvet a jeho neustály progres logicky vyústil do používania mobilných aplikácií a internetu v reštauráciách. Možnosti, ktoré digitalizácia ponúka, dokážu niekoľkonásobne navýšiť obraty každého úspešného majiteľa či prevádzkara reštaurácie. Nasledujúce tipy vám zaručene pomôžu vo vašom snažení.

Požiadajte o pomoc odborníkov

Pri tvorbe jedálneho menu neváhajte požiadať o pomoc odborníkov. Ponuka vášho jedla by mala byť spracovaná jednoducho, prehľadne a gramaticky správne, s čím vám bezpochyby poradia kvalitní grafickí dizajnéri, copywriteri a korektori textov. Ak si myslíte, že je to zbytočnosť, vyvedieme vás z omylu. Predstavte si situáciu, že ste na výlete v inej krajine a rozhodujete sa, ktorú reštauráciu navštívite. Vašu voľbu ovplyvní v prvom rade grafické prevedenie jedálneho lístka. Pokiaľ sa v ponuke doslova stratíte, reštaurácia príde o potenciálneho zákazníka. A to všetko len kvôli neprehľadnému menu. To isté platí aj v prípade gramatických chýb, ktoré znižujú kredit reštaurácie a pôsobia neprofesionálne.

ODPORÚČANIE: Špeciality a produkty, ktoré majú perspektívu byť úspešnými a žiadanými, umiestňujte do pravého horného rohu jedálneho lístka, kde sa zákazníci pozerajú najčastejšie.

Ponúkajte kvalitné a čerstvé potraviny

Väčšina zákazníkov, ktorá sa rozhodla za jedlo zaplatiť, očakáva, že bude pripravené z kvalitných a čerstvých surovín. Pokiaľ sa nachádzajú vo vašom menu aj predmrazené jedlá, nezabudnite túto informáciu uverejniť. Taktiež si dávajte pozor na potraviny, ktoré po zamrazení strácajú svoju prirodzenú chuť. Za zmienku stoja napríklad varené cestoviny, mäkké syry, vyprážané jedlá či niektoré druhy ovocia a zeleniny.

ODPORÚČANIE: Aby boli vami ponúkané suroviny chutnými aj po zamrazení, investujte do chladničiek/mrazničiek, ktoré umožňujú šokové zmrazovanie. Tento spôsob rýchleho zmrazovania pri teplote okolo mínus 40 stupňov Celzia sa postará o rýchle a kvalitné konzervovanie, kedy sa molekuly vody premenia na kryštály.

Kategorizujte ponúkané produkty

Nepodceňujte ani kategorizáciu vami ponúkaných produktov. Ich poradie v jedálnom lístku môže totiž ovplyvniť vaše celkové tržby. Pýtate sa, ako je to možné? Dajme tomu, že hneď na začiatok menu umiestníte hlavnú špecialitu podniku. Zákazník bude ohromený, čašník prijme objednávku a vy si pomydlíte ruky. Zo správnej kategorizácie však dokážete vyťažiť oveľa viac. Ak umiestnite na začiatok jedálneho lístka lákavé predjedlá, zákazník si povie, že si pred hlavnou špecialitou dopraje drobný predkrm. Podobné je to aj pri dezertoch, ktoré by mali byť logicky umiestnené až za hlavnými jedlami.

ODPORÚČANIE: Naučte svojich zamestnancov ponúkať produkty navyše, ktoré môžu zvýšiť vaše tržby. Výborným príkladom je ponúkanie omáčok k hlavným jedlám alebo nabádanie na spomínané dezerty.

Počúvajte zákazníkov

Jednou z najdôležitejších zásad vytvorenia ziskového menu je počúvanie zákazníkov. V tomto prípade je dôležité uvedomiť si, že by ste im mali ponúkať to, po čom túžia. Ako to zistíte? Jedným z možných spôsobov je analyzovanie najpredávanejších jedál. Spätnú väzbu o tom, po čom sa zákazníci najčastejšie dopytujú, by vám mali poskytovať aj čašníci.

ODPORÚČANIE: Výbornou alternatívou je tiež hodnotenie jedál vašimi zákazníkmi. Takúto funkciu, vďaka ktorej ľahko zistíte, čo majú zákazníci radi, ponúka napríklad POS systém.

Obmieňajte ponuku

To, že sa vám darí dnes, neznamená, že sa vám bude dariť aj zajtra. V tom spočíva čaro podnikania. Na to, aby ste dokázali vyhovieť zákazníkom aj po dlhšej dobe, by ste mali pravidelne obmieňať ponuku v jedálnom lístku. Taktiež si dajte pozor na časté opakovanie jedál v dennom menu, čím si ľahko odoženiete návštevníkov.

ODPORÚČANIE: Nevyhýbajte sa netradičným riešeniam a vymýšľajte s kuchármi nové recepty, ktoré môžu prilákať nových zákazníkov.

Nastavte si ceny

Nastavenie cien v reštaurácii občas predstavuje pomerne ošemetnú problematiku. Do istej miery sa viete inšpirovať cenami vašej konkurencie. Nezabúdajte však na to, že konkurenčná reštaurácia, ktorá je na trhu už dlhšiu dobu, dokáže suroviny pravdepodobne nakupovať za nižšiu cenu. Z toho dôvodu si môže dovoliť poskytnúť svojim zákazníkom aj nižšie predajné ceny. Pokúste sa túto nevýhodu nahradiť kvalitnými službami či vernostnými programami.

ODPORÚČANIE: Nesnažte sa všemožnými spôsobmi priblížiť cenám vašej konkurencie. Uvedomte si, že vaše služby majú svoju hodnotu a stojte si za tým. Prehnané znižovanie cien môže navyše smerovať k finančným stratám.

Naučte svojich zákazníkov na online menu

A to vďaka funkcii iKelp POS Mobile INTELIGENTNÝ STÔL. Jedálny lístok aj obedové menu majú hostia k dispozícii online vo svojich telefónoch – a dokonca si cez ne môžu sami objednať. Ďalej sa vám (ako majiteľovi či prevádzkarovi) otvárajú možnosti personalizovanej reklamy, akcií, kupónov, vernostných systémov či klubov. Online funkcionalita zaberie na vašich hostí viac ako tlačený jedálny lístok. Inteligentný stôl je ideálny tiež na prezentovanie aktuálnej ponuky čerstvých zákuskov alebo ponuky špecialít podniku.

Rada na záver

Na záver by sme vám radi poradili, aby ste prekonali svoj strach. Zabezpečovanie chodu reštaurácie predstavuje (ako aj každé iné podnikanie) istý druh rizika. Pokiaľ však chcete napredovať a zožať úspech, nemôžete sa báť experimentovať. Práve táto zásada platí tiež pri tvorbe ziskového menu.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard