SERIÁL o káve: Kam siaha jej história?

Okrem toho, že káva patrí všeobecne k tým najlahodnejším svetovým nápojom, predstavuje aj akúsi nevyčerpateľnú studnicu rôznych tém. Čo tým myslíme? To, že vo veľkom sa dá písať či už o jej histórii, alebo aj o rozličných spôsoboch jej prípravy. Navyše môže „stelesňovať“ ako nealkoholické, tak aj alkoholické nápoje. No a práve z toho dôvodu sme sa rozhodli, že spomínané témy pre vás v nasledujúcom období spracujeme v prehľadných článkoch. Začať nemôžeme ničím iným ako samotnou históriou kávy.

História kávy

Keby ste začali googliť voľne dostupné informácie o histórii kávy, dozaista by ste si všimli, že sa dané súvislosti v mnohých aspektoch rozchádzajú. Samozrejme, v niektorých prípadoch sú badateľné aj presahy, no i napriek tomu je pôvod kávy nejednoznačný. Panuje však o ňom množstvo legiend, ktoré sú miestami až rozprávkové. Jedna z nich nás zaujala natoľko, že sme ju nemohli nespomenúť.

Legenda o pastierovi kôz

Podľa tejto legendy siaha história kávy zhruba do 9. storočia. Rozpráva o tom, ako si etiópsky pastier všimol, že kozy na pastvinách pojedajú červené bobule neznámeho kríka. Nebolo by to až také zaujímavé, keby sa kozy po ich konzumácii nesprávali neobvykle živo a aktívne.



O účinkoch zázračných bobúľ sa neskôr dozvedeli aj mnísi z tamojšieho kláštora. No a v tomto bode sa rozchádzajú aj historky o pastierovi kôz z Etiópie. Zatiaľ čo podľa jednej verzie si mnísi pochvaľovali účinky vylúhovaného nápoja z červených bobúľ, lebo im pomáhal v dlhších nočných modlitbách, iné hovoria o tom, že mnísi boli chuťou bobúľ sklamaní, a tak ich hodili do ohňa. Vzápätí ich však uchvátila vôňa vychádzajúca z pahreby, a preto ich začali pražiť.

Rozšírenie kávy vo svete

Traduje sa, že z Etiópie sa káva dostala do Jemenu, kam putovala buď s etiópskymi bojovníkmi, alebo s africkými otrokmi. Kým niektoré zdroje pripisujú týmto skutočnostiam 11. storočie, iné hovoria až o 14. storočí. Zhodujú sa však v tom, že z Jemenu putovala káva do Mekky, v ktorej vraj boli otvorené aj prvé kaviarne.



Rozmach v Európe

Za európskeho kávového priekopníka je dnes považované Taliansko. Práve v Benátkach bola totiž v 17. storočí otvorená prvá európska kaviareň s názvom Florián. Zaujímavosťou je, že funguje aj v súčasnosti. S rozmachom kávy v Európe sa však spájajú aj ďalšie dve zaujímavé udalosti z obdobia 17. storočia:

  • Prvá z nich hovorí o tom, že keď boli Turci v roku 1683 porazení pred Viedňou, nechali tam desiatky, dokonca až stovky vriec kávy. Pre Viedenčanov však bola turecká káva príliš horká, a tak si ju osladili a vylepšili medom a mliekom. Áno, údajne takto vznikla ikonická viedenská káva.
  • O rozmach kávy v Európe sa nemalým podielom pričinili aj holandskí obchodníci, ktorí sa vďaka svojim kolóniám a plantážam na rôznych miestach vo svete stali práve v 17. storočí hlavnými dodávateľmi kávy na európske územie.

Zaujímavosti o káve: Vedeli ste, že?

  • V minulosti si pastieri z Afriky dávali kávové zrná s tukom a koreninami, aby mali dostatok energie.
  • Káva bola kedysi označovaná aj za diablov nápoj. Za kresťanskú pochúťku ju po jej ochutnaní vyhlásil až pápež Clement VIII.
  • Spoločnosť Nestlé uviedla na trh v roku 1938 instantnú kávu pod označením Nescafé.
  • Najväčšia produkcia kávy je dnes na územiach Strednej a Južnej Ameriky.

Káva v súčasnosti

Dnes si kávu s radosťou vychutnávajú ľudia naprieč celým svetom. Keďže sa pripravuje na mnoho spôsobov a môže hrať rozličnými vôňami a chuťami, dokáže si podmaniť takpovediac každého. Patríte k vášnivým milovníkom kávy aj vy?

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard