Ako si otvoriť reštauráciu bez toho, aby ste museli ihneď opustiť vašu aktuálnu prácu?

Sú ľudia, ktorých práca v korporácii ubíja. No nie sú šťastní ani v menších firmách. Pritom vôbec nejde o ľudí, pri ktorých by bola lenivosť, neserióznosť či nezodpovednosť zaužívanou pracovnou metódou. Jednoducho v hĺbke duše cítia, že neboli zrodení, aby pracovali pre niekoho.

Ani vy nie ste zrodený na to, aby ste boli celý život zamestnancom? Drieme vo vás podnikateľský duch? Cítite, že robiť sám na seba je tou cestou, ako byť šťastný aj napriek tomu, koľko nervov a stresu vás to bude stáť? No zároveň máte strach. Strach, či dokážete zarobiť dosť, aby ste zaplatili všetky účty a ešte vám zostalo aj na živobytie.

Bojíte sa, že váš podnikateľský sen zostane navždy len snom? Nezúfajte. Začať podnikať môžete aj popri práci. A ak je vaším snom otvorenie reštaurácie, tak ste na správnom mieste, pretože v nasledujúcich riadkoch si povieme, ako otvoriť reštauráciu bez toho, aby ste museli okamžite opustiť vašu prácu.

otvorena-restauracia-dvere-tabula-sklo-svetla

Potrebný je jasný koncept

Pri myšlienkach o otvorení reštaurácie by ste mali mať jasno v tom, čo chcete. Chcete ponúkať slovenskú kuchyňu alebo nejakú inú? Budete reštaurácia zameraná na menučká či nie? Alebo chcete ponúkať skôr fast food? Budete mať aj možnosť donášky jedla? Jednoducho skôr, než začnete plánovať a vytvárať podnikateľský plán, mali by ste mať zvolený jasný koncept, o akú reštauráciu pôjde.

POZOR: Najhoršou voľbou je ponúkať z každého rožka troška. Preto sa treba odlíšiť a byť špecifický.

Nemala by chýbať analýza trhu

S výberom konceptu reštaurácie by mala ísť ruka v ruke aj analýza trhu. Tú si viete spraviť aj popri vašom aktuálnom zamestnaní. Pri analýze berte do úvahy zloženie obyvateľstva v danej lokalite a jeho stravovacie návyky. Bola by hlúposť otvoriť vo vami zvolenej lokalite reštauráciu, kde by ste ponúkali napríklad pizzu a taliansku kuchyňu, a pritom by tam už fungovalo niekoľko reštaurácií takéhoto typu. Naopak, ak vám z analýzy vyplynulo, že vo vami vybranej lokalite absentuje reštaurácia s domácou kuchyňou, tak máte dobrý tip na vhodný koncept. Je vaša lokalita na sídlisku, kde sa počas dňa zdržiava len minimum ľudí, pretože sú v práci? Tak potom zrejme nebude najlepšou voľbou orientácia na menučká. Pomocou analýzy viete nájsť „dieru“ na trhu.

Bez dobrého podnikateľského plánu to nepôjde

So zvoleným konceptom a vykonanou analýzou by ste sa nemali uspokojiť. K úspešnému otvoreniu reštaurácie je nesmierne dôležitý aj podnikateľský plán. V ňom by ste mali počítať so všetkým. Od počtu zamestnancov, možnosti prevádzkovania reštaurácie, nákladov na zariadenie reštaurácie, prevádzkových nákladov, až po cenovú kalkuláciu, odhadovanú mesačnú tržbu a zisk, celkovú návratnosť investície. Do úvahy by ste mali brať aj tie najdrobnejšie detaily, aby vás po otvorení reštaurácie nič nezaskočilo a nepríjemne neprekvapilo.

TIP: Podnikateľský plán si môžete pripravovať doma po večeroch. Nerátajte však s tým, že ho vymyslíte za 1 deň. Trpezlivosť ruže prináša, no aj ruže potrebujú istý čas, kým rozkvitnú.

notebook-dreveny-stol-zapisnik-diar-salka-kava-telefon-okno

Možnosti otvorenia reštaurácie

V podnikateľskom pláne nesmie chýbať ani to, akou formou si predstavujete otvorenie reštaurácie. Na výber máte v podstate tri možnosti: frančízu, odkúpenie už existujúcej reštaurácie alebo založenie úplne novej. Prvé dve možnosti sa považujú za menej riskantné, pretože investujete už do niečoho, čo poznáte. No u nás v oblasti gastronómie tých frančíz nie je až tak veľa, a na odkúpenie je len málo reštaurácií, ktoré fungujú. Väčšinou sú na kúpu len tie nefungujúce, ktoré majitelia predávajú nasledovne: „Predám zabehnutú reštauráciu z osobných a rodinných dôvodov.“ A hoci je otvorenie úplne novej reštaurácie väčšou výzvou, v konečnom dôsledku je lepšou voľbou.

TIP: Prejdite sa po svojom okolí a urobte si prieskum fungujúcich a nefungujúcich podnikov. Určite budete vedieť zistiť, čo je dôvodom nefungujúcich a, naopak, čo je tajomstvom tých fungujúcich.

Odkiaľ na to vziať

Keďže otvorenie reštaurácie je finančne náročnejšou investíciou, tak často len samotné úspory nestačia – a treba to riešiť aj nejakým úverom. Vo všeobecnosti sa odporúča pri investovaní do čohokoľvek riadiť sa pravidlom 50:50. To znamená, že polovicu investície by mali tvoriť peniaze z úspor a polovica by mala byť financovaná úverom. A práve tu majú výhodu tí, ktorí plánujú otvorenie reštaurácie bez toho, aby odišli hneď z práce. Výhoda spočíva v tom, že dokážu splácať úver z výplaty a chod reštaurácie tak nie je v ohrození, ani keď sa prvé mesiace ocitnete v červených číslach. Práve prvé mesiace bývajú najťažším obdobím.

Podnikanie v reštauračných službách je náročné a vyžaduje si dostatok pevných nervov, času a v začiatkoch aj financií. Aj preto je fajn, ak spočiatku máte popritom príjem zo zamestnania. Avšak na dvoch stoličkách sa sedieť nedá, určite nie dlhodobo. Preto časom treba opustiť prácu a venovať sa len chodu reštaurácie.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard