Mobilný čašník – máte ho?

Predstavte si, že ste majiteľom gastroprevádzky, v ktorej ide všetko ako po masle. Podnik dosahuje pekné zisky, má dobré meno, dokáže obstáť v konkurencii mnohých ďalších prevádzok. Personál je spokojný a vy nemáte žiadne veľké problémy. Jednoducho všetko funguje ako švajčiarske hodinky. A teraz si predstavte, že to nie je len utópia, ale skutočnosť, ktorú môžete dosiahnuť veľmi jednoducho – správnou voľbou reštauračného systému.

Veď si len spomeňte, koľkokrát ste sedeli v reštaurácii, ktorá mala potenciál, ale nakoniec všetko stroskotalo na neefektívne pracujúcom personále. Jedlo môže byť v konečnom dôsledku skvelé, ale ak vám čašník dvakrát popletie objednávku, tak vás prejde chuť. Ak sa tejto situácii chcete vo svojej reštaurácii vyhnúť, ponúkame vám skvelé riešenie – stavte na mobilného čašníka, ktorý je súčasťou aplikácie iKelp POS Mobile.

Mobilný čašník v skratke

Mobilný čašník je aplikácia, ktorá pomáha zefektívňovať systém obsluhy. Vďaka nemu dokáže čašník vykonávať určité úkony priamo pri zákazníkovi od stola – môže prijímať objednávky, upravovať ich a doobjednávať, má informácie o stave účtu, poprípade ho môže nechať vytlačiť. Aplikácia je univerzálna a veľmi jednoduchá, človek s ňou dokáže pracovať intuitívne. Otvoriť nový účet na stole, dohodiť položku a následne vyúčtovať zvládne naozaj každý.


Zdroj: Facebook iKelp

Aké sú najväčšie výhody mobilného čašníka?

Hlavným cieľom mobilného čašníka je zefektívniť obsluhu:

  • Vďaka nemu čašníci nabehajú menej kilometrov, pracujú efektívnejšie a pri objednávkach vzniká minimum chýb. Práve vznikajúce chyby pri objednávkach odrádzajú hostí od ďalšej návštevy reštaurácie, preto sa im treba vyvarovať. Tieto chyby však vytvárajú aj straty vo vašich tržbách.
  • Objednávka odchádza od stola priamo do kuchyne alebo na bar, takže čašník len naťuká objednávku a vzápätí sa v kuchyni začne vyprážať rezeň alebo za barom čapovať pivo. Rýchle vybavenie objednávky predstavuje v reštaurácii základ.
  • Mobilný čašník má však okrem možnosti objednávok od stola aj ďalšie iné funkcionality. Napríklad umožňuje rôzne operácie s otvoreným účtom – dajú sa robiť doobjednávky, upravovať množstvá alebo zadávať zľavy. Zároveň má poruke aj jedálny lístok, a tak aj informácie o tom, ktoré menu je ešte dostupné a čo môže hosťom ponúknuť. Čašník vie tiež poskytnúť informáciu o aktuálnom stave účtu a dokáže účtenku aj vytlačiť.
  • Mobilný čašník sa dá používať aj v obyčajnom telefóne.

Ako funguje reštaurácia s mobilným čašníkom a ako bez neho?

Ak je gastroprevádzka vybavená mobilnými čašníkmi, tak si vaša obsluha nemusí pamätať ani zapisovať objednávky jednotlivých hostí. Obsluha jednoducho využije mobilného čašníka priamo pri stole a objednávka odchádza rovno do kuchyne, kde sa začne pracovať na jej vybavení. Všetky úkony, ktoré čašník predtým vykonával pri bare na dotykovom PC, môže teraz vykonávať kdekoľvek – na terase, medzi stolmi, skrátka v rajóne. Toto riešenie je jednoduché a vhodné do všetkých reštauračných zariadení – veľkých aj menších.

V reštauráciách bez mobilného čašníka musí obsluha odbiehať k baru a zadávať objednávky do dotykového PC. Čašník si objednávky musí zapisovať, alebo si ich dokonca pamätať. A práve v tejto chvíli dochádza k najčastejším chybám pri objednávkach, ale aj k stratám na tržbách. Čašník si niekedy musí zapamätať objednávky celého stola. A vlastne nielen to – mnoho hostí má špecifické požiadavky, a práve to býva veľkým kameňom úrazu. Ak máte mobilného čašníka, je to vyriešené, pretože obsluha môže k jednotlivým objednávkam zadávať aj poznámky, a to priamo „v teréne”.

Prečo by ste si mobilného čašníka mali zaobstarať aj vy?

Každé podnikanie má jeden základný cieľ – ním je dosahovanie ziskov. Platí to aj pri podnikaní v gastre. A preto, ak ste majiteľom reštaurácie, všetky vaše kroky by mali smerovať k tomu, aby ste dosahovali čo najlepší výsledok. Každé podnikanie by malo napredovať, a práve využívanie nových technológií môže byť tou správnou cestou. Mobilný čašník vám v napredovaní určite pomôže. Vďaka zamedzeniu chýb v objednávkach sa vyhnete reálnym stratám, zrýchlia sa objednávky, personál začne pracovať efektívnejšie. Aj menej čašníkov tak bude vedieť obslúžiť rovnaký alebo vyšší počet stolov. A tu sa teda dostávame k šetreniu nákladov. Zároveň má mobilný čašník aj rýchlu návratnosť investícií a z dlhodobého hľadiska je to to najlepšie, čo pre svoj podnik a personál môžete spraviť.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard