POS systém: slovník, ktorý potrebujete ovládať – hardvér

Elektronický POS systém, akým je iKelp POS Mobile, je skvelý pomocník, ktorý si rýchlo získa vás i vašich hostí. Vám ušetrí veľa kilometrov „na pľaci“, hostia si budú môcť objednať sami bez pomoci čašníka, a navyše si z vašej prevádzky odnesú úplne nový zážitok. Pre maximálne využitie tohto systému však bude nevyhnutné poznať niekoľko termínov, ktoré vám prácu s ním ozrejmia a uľahčia. Tu je prehľad najdôležitejších z nich, ktoré sa týkajú samotných zariadení.

Čítačky čiarových kódov

Snímač čiarového kódu, niekedy tiež označovaný ako čítačka čiarových kódov, je elektronické vstupné zariadenie, ktoré slúži na zachytenie a čítanie informácií obsiahnutých v čiarovom kóde alebo QR kóde. Potom dáta preberá a prenáša do softvéru POS, takže do objednávky pridá zodpovedajúcu položku z databázy zásob. Skener je pripojený k POS buď pomocou USB, alebo Bluetooth.

Snímače čiarových kódov sú výborný spôsob, ako zákazníkov pri pokladni rýchlo vybaviť, v gastro prevádzkach sú však skôr zriedkavé. Používajú sa tu predovšetkým pre načítanie vernostných kariet, súčasne však čašník môže jednoduchým načítaním kódu nasnímať otvorenú fľašu. Čítačky môžu byť laserové či CCD. Nevýhoda tých prvých je, že môžu mať problém načítať kódy z displejov mobilných telefónov. A mať vernostné karty v mobile je aktuálne veľmi populárne.

citacka-ciaroveho-kodu-skener

Snímač čiarového kódu 1D

Jednorozmerný snímač čiarových kódov sa používa na skenovanie lineárnych univerzálnych produktových kódov (UPC) na spotrebnom tovare v maloobchodnom prostredí.

Skener 2D čiarových kódov

Dvojrozmerný skener čiarového kódu sa používa na skenovanie zložitejších kódov, ako je Data Matrix, QR Code a PDF417.

TIP Z PRAXE: „Na čo je nutné dať si pozor, je spôsob pripojenia snímača: USB kábel, sériové rozhranie či emulácia klávesnice. Počítač, ktorý realizuje dotykový PC POS, musí byť vybavený danými portmi a tento spôsob komunikácie musí podporovať aj aplikácia,“ hovorí Jaroslav Orgoň zo spoločnosti Abiset.

Čítačky kreditných kariet

Vzhľadom na to, že stále viac spotrebiteľov uprednostňuje platenie plastom, budete toto zariadenie potrebovať na spracovanie transakcií kreditných a debetných kariet.

Terminál kreditnej karty

Terminál kreditných kariet je všeobecný termín používaný na opis akéhokoľvek zariadenia na prijímanie platieb, ktoré sa používa pre spracovanie transakcií kreditných alebo debetných kariet. Môže to byť čokoľvek, od mobilného zariadenia až po tradičné ethernetové zariadenie, ktoré sa nachádza vo väčšine kamenných obchodov.

Čítačka EMV kariet

Čítačka EMV kariet (EMV je skratka pre Europay, MasterCard a Visa) je zariadenie, ktoré dokáže spracovávať transakcie kreditných a debetných kariet založených na čipoch. Väčšina EMV čítačiek tiež dokáže spracovať transakcie typu magstripe (swipe) a Personal Identification Number (PIN). Môžu to byť mobilné zariadenia, ktoré sú pripojené k POS prostredníctvom Bluetooth či pultové verzie pripojené cez Ethernet.

citacka-platobnych-kariet-terminal-karta-pokladnicny-system-blok-pult-obchod-restauracia

Pokladničná tlačiareň

Hoci sa účtenky do mailu či SMS stávajú čoraz populárnejšími a rozšírenejšími, v maloobchodnom a reštauračnom priemysle stále existuje významná potreba tlačiarní. A tá sa len tak hneď nevytratí.

Ihličková tlačiareň

Tlačiarne pracujúce na princípe písacieho stroja. Musí teda dôjsť k príklepu raznice na farbiacu pásku, čím dôjde k prenosu farbiva na papier. Môžu používať buď vosk, živicu alebo atramentom namočenú pásku a dodávajú sa v podobe cartridge, podobne ako tradičné atramentové tlačiarne k počítaču. Impaktné tlačiarne sa najčastejšie používajú v reštauračných kuchyniach, pretože vydržia vyššie teploty bez toho, aby to ovplyvnilo ich schopnosť tlače.

Termotlačiareň

Termotlačiareň, niekedy označovaná ako priama tlačiareň, prijíma teplo pre tlač textu alebo obrázkov na špeciálny druh papiera. Ide o najbežnejšie typy tlačiarní účteniek používaných v POS. Sú tiché, rýchle, efektívne a hospodárne, keďže namiesto atramentu používajú priamy zdroj tepla.

Z tohto dôvodu sa však príliš neodporúča ich použitie na tlač objednávok v kuchyniach. Ak sa totiž teplota zvýši, môže sa vám stať, že namiesto objednávky získate nečitateľný kúsok papiera, ktorý bude vyzerať, akoby ste ním rozkurovali v peci.

TIP Z PRAXE: „Pozor na lacné tlačiarne, môžu tlačiť pomaly, nemusia mať slovenskú diakritiku a vybavenie orezom. To je veľmi nepraktické, najmä keď si čašník dá vytlačiť tri účty naraz, príde k baru a tam na neho čaká jeden súvislý papier, ktorý si potom musí narezať ručne,“ hovorí Jaroslav Orgoň zo spoločnosti Abiset.

Tlačiareň objednávok, bonovačka

Tu platí to isté, čo pri tlačiarni účteniek. Niekto preferuje ihličkovú, a to kvôli vyššej životnosti papiera a samotnej tlače. Výhodou však môže byť aj to, že sú hlučnejšie, a tak ich kuchár jednoducho zaregistruje.

Nepoužívajú sa mobilné tlačiarne, no aby nebolo treba naťahovať káble, často sa využíva WiFi verzia veľkej tlačiarne – najčastejšie ide o veľkú tlačiareň s orezom. Niektoré modely umožňujú pripojiť aj malú sirénu/pípač. A v tých najhlučnejších kuchynských prevádzkach sa prepájajú dokonca aj s majákom.

TIP Z PRAXE: „S bonovačkou pri bare sa dá ušetriť, keď napríklad pokladničný systém umožňuje funkciu „nachystať“, teda keď sa drinky na prípravu barmanovi zobrazujú priamo na dotykovej obrazovke pokladničného systému,“ hovorí Jaroslav Orgoň.

Dotyková pokladňa

Monitory a dotykové obrazovky sú primárny spôsob, ktorým budete vy a váš tím spolupracovať so systémom POS. V niektorých prípadoch ich môžu zákazníci použiť dokonca na podpis transakcií kreditnými kartami, ponechanie prepitného alebo na výber, či chcú účtenku vytlačiť alebo odoslať e-mailom.

Niektoré monitory sa pripájajú k samostatnému elektronickému zariadeniu, iné majú vstavaný procesor. Smartphone či tablet sú vynikajúci príklad toho druhého. Tu je ich úplný zoznam:

Počítač typu „všetko v jednom“

All-in-one, skrátene AIO, je počítač zabalený do monitora s dotykovým displejom, ktorý je určený pre komerčné použitie v samoobslužných kioskoch, maloobchodných predajniach, reštauráciách a baroch s plnou obsluhou či samoobslužných reštauráciách.

TIP Z PRAXE: „All-in-one je rozhodne najlepší variant. Na trhu sú rôzne lacné riešenia (samostatný dotykový monitor a lacné refurbished PC) alebo PC POS systémy špeciálne pre pokladničné miesta. Tie majú zvyčajne lepšiu odolnosť, niektoré sú vodotesné či prachuvzdorné. A lepšie sú tiež kapacitné dotykové obrazovky, vyžadujúce tlak alebo dotykové pero,“ hovorí Jaroslav Orgoň.

Tablet

Vreckový počítač s dotykovým displejom pre cloudové systémy predaja a ďalšie obchodné aplikácie, ktoré fungujú na systémoch Android, iOS alebo Windows. Dodávajú sa v rôznych veľkostiach od 5" do 12".

Dotykový monitor

Dotykový displej je vstupné/výstupné zariadenie, ktoré sa pripája k samostatnému počítaču pomocou kábla VGA alebo HDMI a je vizuálnym zobrazovacím a ovládacím centrom počítačových programov.

Celú zostavu si predstavte ako tradičný počítač. Máte monitor, ktorý sa pripája k samostatnému telu počítača a ten ovládate pomocou myši, klávesnice či dotykovej obrazovky. Žiadnu prehnanú zložitosť v tom nehľadajte, pretože tam nie je. A to práve preto, že tieto systémy sú navrhnuté tak, aby sa obsluhovali čo najjednoduchšie a prácu vám uberali, nie pridávali.

platba-kartou-casnik-host-zakaznik-dotykovy-monitor-platobny-system

Inteligentné hodinky

Aj táto moderná vymoženosť je momentálne súčasťou reštauračného systému, ktorého obľuba stále rastie. Stačí mať inteligentné hodinky spárované s mobilom a notifikácia čašníka zavibrovaním upozorní, že mu prišla správa. Priamo na nich potom čašník uvidí, že od stola prišla nová objednávka, alebo napríklad požiadavka na zaplatenie a podobne.

Platobný terminál

Môže byť stacionárny, teda umiestnený napevno za barom a pripojený káblom. V gastro prevádzkach sa však skôr využije mobilný, WiFi alebo GPRS, aby sa transakcia dala realizovať rovno od stola a hosť nemusel kvôli platbe chodiť k baru.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard