Sprepitné nie je samozrejmosť, treba si ho zaslúžiť

Sprepitné, tringelt, dýško, tipsy a ďalšie rôzne názvy, vyjadrujúce jedno a to isté – odmenu. Odmenu, ktorá je prejavom spokojnosti za dobrú obsluhu, dobré jedlo či dobré služby. Čašníci, majitelia a prevádzkari reštauračných a pohostinských zariadení považujú sprepitné za samozrejmosť, s ktorým rátajú.

No sprepitné si treba najprv zaslúžiť. Čím a ako si ho zaslúžiť? Kvôli čomu by ho zákazník mal nechať? Musí ho nechať? A ak aj sprepitné nechá, v akej výške by malo byť, aby neurazilo, ale nebolo ani prestrelené? Koľko je optimum? To všetko sú otázky, ktorých odpovede zaujímajú nielen zákazníkov, ale aj druhú stranu, od čašníkov až po majiteľov prevádzok.

Uvítanie s úsmevom

Čo je viac ako úsmev? Jeden krásny úprimný úsmev, vďaka ktorému má človek hneď krajší deň a na chvíľu zabudne aj na každodenné starosti. Práve s takýmto úsmevom, dobrou a priateľskou náladou by mal čašník vítať zákazníkov. Vítať ich tak, aby mali zákazníci pocit, že sa z ich návštevy skutočne teší a že je tu pre nich. Ľudia sa vtedy cítia dobre a sú ochotní prejaviť vďačnosť v konečnom zúčtovaní. Práve prvý kontakt so zákazníkom je nesmierne dôležitý. Rozhodne by čašník nemal chodiť mrzutý a odutý – s výrazom, ktorý naznačuje, prečo ho otravujete a čo zase chcete.

casnicka-sprepitne-tringelt-obsluha-ulica-podnik-kvety-kaviaren-restauracia

Vyhnúť sa slovám začínajúcim na ne-, nie

No samotný úsmev rozhodne nestačí. Čo bude mať zákazník z pekného úsmevu, keď sa neskôr dočká od čašníka odmeraného prístupu, a na otázky dostane odpovede typu: nie, nemáme, neviem, nedá sa a podobne. Aj keď nie je v silách čašníka splniť všetky požiadavky zákazníka, mal by prejaviť aspoň snahu a používať slová ako: pokúsim sa, zistím, pôjdem sa opýtať a tak ďalej. Samozrejmosťou by malo byť hľadanie a ponúkanie alternatívnych riešení k uspokojeniu požiadaviek hostí.

Kvalita a úroveň servisu

Zrejme najrozhodujúcejším faktorom o tom, či zákazník nechá sprepitné, respektíve v akej výške, je práve kvalita a úroveň servisu. Len ťažko bude niekto ochotný nechať tringelt, ak bude čakať na pivo či dokonca jedálny lístok vyše štvrť hodiny. Nepoteší ho ani to, ak čašník popletie objednávku alebo ešte horšie, ak na ňu úplne zabudne. A práve tu sa núka možnosť využitia systému iKelp POS Mobile, s ktorým už nehrozí zabudnutie ani popletenie objednávky. Navyše, objednávka je okamžite zaslaná baru aj kuchyni, čím sa značne zníži doba vybavenia objednávky.

Na spokojnosti zákazníkov nepridá ani to, ak im čašník zozbiera poloplné poháre alebo taniere. No na druhej strane, dobré nie je ani to, ak im prázdne poháre a taniere nechá na stole celý čas. Jednoducho, hosťom musí venovať maximálnu pozornosť počas celej návštevy.

Ako je to so sprepitným na Slovensku?  

Na Slovensku žiaden zákon neprikazuje nechávanie tringeltov, a teda nie je nijakým spôsobom určená ani ich výška. Zo štatistík, síce staršieho dáta, ktoré zverejnil Infostat však vyplynulo, že 50 až 60 % zákazníkov necháva sprepitné.

Čo sa týka jeho výšky, tak Slováci zvyčajne zaokrúhľujú na celú sumu smerom hore, pričom sa odporúča k celkovej útrate prihodiť 5 až 10 %. Výsledky prieskumu agentúry STEM/MARK však ukázali, že až 84 % Slovákov určuje výšku tringeltov tým, že konečnú sumu zaokrúhlia smerom nahor.

Slováci ďalej v prieskume uviedli, že sú ochotní nechať aj vyššie sprepitné, ale očakávajú zaň nielen dobré jedlo, ale predovšetkým príjemnú obsluhu. Poteší ich aj nejaká drobnosť zadarmo, či už pohár vody s citrónom, maličký dezert a tak ďalej. Taktiež vedia oceniť aj prítomnosť živej hudby či nejaký iný kultúrny program alebo to, že ich obsluha nezačne vyháňať, keď sa blíži záverečná.

prasiatko-peniaze-sprepitne-setrenie-penazi-eura-spornicka

A ako je to so sprepitným v Česku?

Agentúra STEM/MARK realizovala rovnaký prieskum aj v Českej republike. Vyplynulo z neho, že v Česku je to obdobné ako na Slovensku, pričom 4 zákazníci z 10 nechávajú sprepitné automaticky. Veľké tringelty sa nechávajú sporadicky – a sú podmienené dobrým jedlom a predovšetkým milým, ústretovým a pozorným personálom.

Až takmer 80 % zákazníkov v Čechách neprizerá na odporúčaných 10 % sprepitného z hodnoty účtu. Výšku sprepitného určujú zaokrúhlením konečnej sumy smerom nahor. Veľakrát teda ide doslova len o pár korún.

Česká vs Slovenská republika

Keďže na Slovensku sa platí eurom, tak v tomto ohľade sú na tom slovenskí čašníci o čosi lepšie. Je totiž rozdiel, keď niekto nechá sprepitné napríklad 50 centov alebo 5 českých korún. V každom prípade možno konštatovať, že sme si podobní, aj čo sa nechávania tringeltov týka.

Dôležitosť tringeltov

Pre čašníkov sú tringelty nesmierne dôležité, pretože sú významnou zložkou ich platu. Majitelia či prevádzkari totiž počítajú s tým, že čašník dostane sprepitné, a tak im dávajú nižšie platy ako napríklad kuchárom. No sú aj majitelia, ktorí ponúknu vyšší plat s tým, že tringelty čašníkom nezostávajú. To však nie je najlepšia stratégia, pretože čašník nemá žiadnu motiváciu a je mu jedno, či zákazník bude spokojný alebo nie.

SPOKOJNÝ PERSONÁL = SPOKOJNÝ ZÁKAZNÍK: Portál startitup.sk si posvietil na 10 najhoršie hodnotených slovenských reštaurácií. Hostia v najväčšej miere kritizovali práve obsluhu.
(Zdroj: startitup.sk/10-najhorsie-hodnotenych-slovenskych-restauracii-podla-tripadvisor-ludia-najviac-kritizuju-nasu-obsluhu)

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard