4 tipy, ako atraktívne nafotiť ponuku vašich jedál a nápojov

Hovorí sa, že obal predáva. Toto tvrdenie sa dá do istej miery aplikovať aj na gastropriemysel, kde o získavaní nových aj udržiavaní spokojných zákazníkov často rozhodujú fotky jedál a nápojov. Keďže to platí ako pri online donáške, tak aj pri obsluhe v prevádzke, týka sa to takpovediac každého reštauračného zariadenia. Že nemáte dostatok financií na zabezpečenie si profesionálneho fotografa, prípadne špičkového fotoaparátu? Žiadny problém! Dáme vám 4 tipy, ako atraktívne nafotiť ponuku vašich jedál a nápojov, tak aby sa vaši potenciálni zákazníci nerozhodli pre konkurenciu.

Tipy, ako nafotiť jedlá a nápoje

Presne tak! Zle vyzerajúca prezentácia jedál a nápojov môže prirodzene viesť k tomu, že si to potenciálny zákazník nasmeruje priamo k vašej konkurencii. Úprimne, objednali by ste si niečo, čo na fotke nevyzerá dobre? Áno, aj takýmito (na prvý pohľad) drobnosťami sa dokážete pripraviť o vyššie tržby. Vyskúšajte preto tieto odporúčania, ktoré hravo zvládnete dodržať aj s vaším smartfónom:

1. Urobte kvalitnú a ostrú fotku

Alfou a omegou dobre vyzerajúcej fotky, ktorá dokáže doslova a do písmena predávať, je jej ostrosť. Rozmazané a nekvalitné zábery totiž pôsobia neprofesionálne, pričom podkopávajú dôveryhodnosť vašej prevádzky. Našťastie, automatické zaostrovanie je dnes už akousi povinnou výbavou každého smartfónu. Po chvíľke strpenia a pozornosti tak dokážete bez problémov urobiť kvalitnú a ostrú fotku jedál z ponuky.

2. Dajte si záležať na dobrom svetle

Na to, aby ste urobili atraktívne vyzerajúce fotky ponuky vašich jedál a nápojov, nepotrebujete ani profesionálne kulisy s osvetlením. Plnohodnotne si vystačíte s dostatočným prísunom svetla z okna v kombinácii s horným osvetlením vo vašej prevádzke. Vďaka tomu budú vaše zábery nielen ostré, ale aj bez nechcených tieňov, ktoré by mohli mať podobu napríklad vašej ruky s telefónom či rovno celej siluety. Na dobrom svetle si preto dajte určite záležať.

Fotografovanie jedla mobilom

Náš tip: Ak by ste so svetlom v prevádzke predsa len mali problém, môžete si zadovážiť prstencové svietidlo, vďaka ktorému dosiahnete potrebné svetelné podmienky. Jeho súčasťou býva statív aj držiak na mobil, takže je ideálnym pomocníkom na fotenie. Navyše sa dá zakúpiť za veľmi priaznivé ceny.

3. Foťte vždy celý produkt

Toto odporúčanie sa síce môže javiť ako samozrejmosť, no nie každý si ho uvedomuje. V každom prípade majte na pamäti, že zákazník chce jednoducho vidieť všetko, za čo si zaplatí. Na druhej strane, ak chcete spestriť vašu fotogalériu, k záberom obsahujúcim celé produkty môžete pridať aj detailnejšie snímky s umeleckejším podtónom.

4. Stanovte si rovnakú veľkosť a uhol

Fotografie ponuky vašich jedál a nápojov by ste mali brať ako celok. Môže sa totiž stať, že váš zákazník si ich bude prehliadať v jednom čase pokojne aj všetky naraz. Ak by boli nafotené len tak halabala, mohlo by to pôsobiť nejednotne a chaoticky. Vzhľadom na to vám teda odporúčame, aby ste si stanovili určitú veľkosť jedál na fotkách a uhol fotenia a dodržiavali ich pre každé jedlo a každý nápoj. Dozaista to oceníte ako pri stálych jedlách, tak aj pri tých, ktoré v priebehu času do ponuky dopĺňate. Jednotný štýl fotografií bude navodzovať harmóniu a profesionalitu. Vďaka atraktívnym fotkám sa vám online objednávky rozbehnú jedna radosť.

Foto ponuka jedál

Náš tip: Ak chcete docieliť jednotný vzhľad fotiek jedál a nápojov, radíme vám zaobstarať si jednoduchý statív, na ktorý budete môcť pripevniť váš mobilný telefón. Okrem toho si nezabudnite miesto fotografovania vyznačiť (napríklad lepiacou páskou) tak, aby ste tanier, resp. pohár umiestnili vždy identicky.

S pozadím alebo bez?

Zatiaľ čo fotky bez pozadia môžu pôsobiť profesionálne v rámci „nejedlých“ produktových záberov, sme toho názoru, že ponuka vašich jedál a nápojov by mala byť nafotená s prirodzeným pozadím na stole, pulte či v kuchyni. Ak máte vo vašich priestoroch napríklad pekné drevené sedenie, neváhajte ho využiť. Pokiaľ predsa len chcete pozadie odstraňovať, vyskúšať môžete napríklad Canvu. V každom prípade, ak sa budete držať vyššie zmieňovaných odporúčaní, atraktívne zábery vašej ponuky vám nielenže zlepšia renomé, ale ešte aj prispejú k nárastu objednávok – a teda aj k navýšeniu tržieb.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard