SERIÁL o káve: 4 spôsoby, ako pripraviť skvelú kávu

Zatiaľ čo v prvej časti nášho seriálu určeného najmä pre milovníkov kávy sme nahliadli do histórie kávy, v tejto upriamime pozornosť na vybrané spôsoby jej prípravy. Poradíme vám, ako pripraviť skvelú kávu nielen v domácom prostredí, ale napríklad aj v kaviarni či reštaurácii. Jednoducho, aby ste si mohli chutnú kávu vychutnať ako vy, tak aj vaši zákazníci.

Obľúbené spôsoby prípravy kávy

Vedeli ste, že na spočítanie možných spôsobov prípravy kávy by vám v žiadnom prípade nestačili ani všetky prsty na rukách? Áno, je ich skutočne mnoho. My sme však do nasledujúcich riadkov vybrali tie, ktoré patria medzi najobľúbenejšie. Ako sa však hovorí – sto ľudí, sto chutí.

Espresso

Naše tipy nemôžeme začať ničím iným ako espressom. Vďaka prístrojom na prípravu espressa si ho dnes s obľubou vychutnávajú ľudia naprieč celým svetom. Na trhu je v súčasnosti množstvo typov kávovarov, ktoré sú určené na prípravu espressa. Vo všeobecnosti však všetky fungujú na princípe pretekania horúcej vody cez filter – samozrejme, pod tlakom.

Vzhľadom na to, že prístrojov na varenie espressa existuje skutočne neúrekom, nemôžeme presne určiť, koľko potrvá príprava espressa. Kým jednoduchšie kávovary určené na domácu prípravu kávy budú nachystané na prevádzku aj do 3 minút, profi zariadenia v kaviarňach môžu potrebovať na zahriatie až 40 minút. Výsledkom však bude ostré a silné espresso plné nezameniteľnej chuti!

Príprava espressa
TIP: Aby ste na vašom espresse dosiahli krásne nadýchanú cremu, mali by ste pred jeho prípravou nahriať šálku. Vedeli ste, že to umožňujú aj niektoré kávovary? Pokiaľ ten váš k nim nepatrí, môžete vyskúšať nahriatie šálky za pomoci pary z dýzy, prípadne horúcou vodou.

Chemex

Pod pojmom chemex sa ukrýva spôsob prípravy prekvapkávanej, resp. filtrovanej kávy. Ide teda o niečo, čo poteší pravých kávičkárov. To najdôležitejšie, čo potrebujete na prípravu chemex kávy, je takzvaný chemex (nádoba, do ktorej bude prekvapkávať káva) a filter, cez ktorý bude káva kvapkať.

Jednou z výhod tohto populárneho spôsobu prípravy kávy je, že ním dokážete pokojne nachystať aj 3 či 4 šálky výbornej kávy bez usadenín naraz. Dokonca existujú aj chemex nádoby s takým veľkým objemom, že vám bez problémov umožnia prípravu zhruba 10 šálok kávy na jedenkrát. Dajte si však pozor na hrúbku mletia používanej kávy! Mala by byť pomletá na stredný stupeň, prípadne sa blížiť k hrubému mletiu.

Príprava prekvapkávanej kávy- chemex
TIP: Pred použitím chemexu prepláchnite filter. Postačia vám na to zhruba 2 až 3 dcl vriacej vody, ktorú necháte prekvapkať a z nádoby následne vylejete. Nielenže to eliminuje riziko „papierovej chuti“ výslednej kávy, ale navyše to aj podporí jej rýchlejšie prekvapkávanie cez filter.

Moka pot

Dá sa povedať, že káva z moka pot kávovaru môže byť akousi lacnejšou alternatívou espressa z pravého kávovaru určeného na prípravu espressa. Keď chcete z jej chuti vyťažiť absolútne maximum, mali by ste jej príprave dopriať čas – na plynovom ohreve nízkej intenzity by sa mala variť okolo 7 minút. Mimochodom, moka pot je ľahko prenosný, a to z neho robí aj populárneho partnera napríklad na turistiku.

moka pot
TIP: Káva z moka pot kávovaru sa síce najčastejšie pripravuje v domácom prostredí, no my si ju vieme predstaviť napríklad aj v ponuke podnikov s výdajnými okienkami ako malé silné šoty pre tých, ktorí nemajú čas na posedenie si pri kávičke. Prípadne by si ju mohli zákazníci kaviarní pohodlne objednať ako alternatívu inej kávy cez Inteligentný stôl.

French press

V zozname spôsobov, ako pripraviť skvelú kávu, nesmie chýbať ani french press. Chystanie takejto kávy trvá zhruba 10 minút. Najväčší výkričník môže v súvislosti s ňou predstavovať stupeň mletia kávy. Pokiaľ by ste do takzvaného french pressu dali až príliš najemno pomleté zrná, častice by pravdepodobne prešli až do pripravenej kávy.

V každom prípade, pri káve z french pressu sa s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhnete drobnému sedimentu na dne šálky. Zadosťučinením vám však bude jemná a aromatická káva s bohatou chuťou.
french press
TIP: Pripravenú kávu by ste mali z french pressu hneď servírovať do šálok. S jej pitím však počkajte asi 3 minútky, kým vychladne na zhruba 65 °C. Pri takejto teplote bude mať totiž najlepšiu chuť.

Ktorú kávu zaradiť do vašej ponuky?

Ako sme naznačovali už v samom úvode tohto článku, existuje mnoho spôsobov prípravy kávy. Aj z toho dôvodu by sme sa nečudovali, keby ste nevedeli, ktorú kávu zaradiť do ponuky vašej prevádzky. Vyskúšajte preto zorganizovať cupping a uvidíte, čím u vašich zákazníkov najviac zabodujete.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard