SERIÁL Inšpiratívne koncepty prevádzok: Vo víre koktejlov a drinkov

Barmanské remeslo je z roka na rok sofistikovanejšie. Odlíšiť sa nápojovým menu od priemeru býva obzvlášť náročné. Po zvládnutí tejto úlohy však čaká na majiteľov barov ďalšia prekážka. Vytvorenie komplexného konceptu, kde sa bude hosť cítiť pohodlne a zároveň si odnesie domov nezabudnuteľný zážitok.

Slováci a Česi vedia namiešať naozaj kvalitný drink. Svedčia o tom barmani pravidelne sa umiestňujúci v top rebríčkoch svetových barov. Za všetkých hovorí jedno meno: Erik Lorincz, slovenský rodák, ktorý má na starosti londýnsky American Bar v hoteli Savoy. Inšpiráciu by sme teda mali. Ako je to však s barovou scénou u nás? Kde zažijete komplexný pôžitok zo správne pripraveného drinku podporeného nápaditým dizajnom interiéru?

Michalska Cocktail Room, Bratislava

Poznáte príbeh o rozprávkovej krajine Narnia, do ktorej sa vstupovalo cez skriňu? Vyskúšať si to môžete aj vy. Druhá strana skrine v jednej z bratislavských ulíc ponúka mierne odlišný interiér. Zemité farby, pohodlné kožené sedačky a neformálna atmosféra umocnená dreveným barovým pultom spĺňajú predstavu o uvoľnenom večere v bare hlavného mesta.

Čo viedlo majiteľov k otvoreniu netradičného konceptu Michalska Cocktail Bar? Údajne chceli otvoriť bar, ktorý nebude vidieť z ulice, no napriek tomu o ňom budú ľudia hovoriť. To sa podarilo do takej miery, že pod ich vedením vznikol aj ďalší tajný bar Bratislavy, Old Fashioned Bar.

Michalska-cocktail-room-bar-kozene-kreslo-kozena-sedacka-zaclony-zavesy-barovy-pult-vintage-luster-sviecky-stol-vankuse-drinky-koktejly-flase-alkohol
Zdroj: Facebook Michalska Cocktail Room

Bar, který neexistuje, Brno

Dlhé roky vládli českej barovej scéne pražské podniky, až si chalani z metropoly Moravy otvorili vlastný bar. A Brno explodovalo. Neuveriteľný progres tohto mesta sa nezastavil dodnes. Bar niekoľkokrát do roka mení menu, v ktorom sú napríklad drinky pomenované podľa slávnych celebrít, alebo si pitie vyberiete podľa svojej povahy.

Americkými barmi inšpirovaný interiér s koženými červenými gaučmi a majestátnym barovým pultom so stovkami fliaš prvotriedneho alkoholu vás prenesú do iného sveta. Vysoký strop a tehlami obložená stena miestu zase dodávajú punc industrializmu a modernej doby.

Bar-ktery-neexistuje-flase-alkohol-pohare-barova-stolicka-barovy-pult-stol-luster-lampa-svetlo
Zdroj: Facebook Bar, který neexistuje

Cuba Libre, Košice

Nachvíľu opustíme barovú scénu inšpirovanú New Yorkom a Londýnom. Nechajte sa unášať na vlnách Karibiku a zájdite si na kvalitný rum, ku ktorému si doprajete cigaru. Vitajte v Cuba Libre v Košiciach. Ošumelé a popraskané steny v kombinácii s tmavohnedými sedačkami vás automaticky prenesú do havanských barov na Kube.

Majitelia vlastnia prevádzky aj v Bratislave a v Prešove, no ten košický má niečo do seba. Kombinácia cigár, pivničných žiaroviek, prírodnej tehly a okázalej nedbalosti je tým najvhodnejším párovaním k svetovým rumom.

Cuba-libre-bar-alkohol-flase-barovy-pult-stolicky-rum-popraskana-stena
Zdroj: Facebook Cuba Libre

Super Panda Circus, Brno

Opäť Brno a opäť tí istí majitelia, ktorí stoja za Barom, který neexistuje. Už pri vstupe spoznáte, že dnešný večer bude špeciálny. Schodiskom, ktoré lemuje ázijský komiks na stene, vchádzate do barovej miestnosti. Vaše miesto bude v hľadisku, odkiaľ budete sledovať predstavenie za barom. Vizuálny zážitok umocňuje strop vytvorený v duchu cirkusových šapitó.

Drinky sú bláznivé, na chuť aj na pohľad. Divadlo za barom je kombináciou umenia a šoumenstva. Jeho dominantou je niekoľko metrov dlhá barová doska vytvorená z jednoliateho masívu. Toto je jediný cirkus, na ktorý sa oplatí vystáť radu a zaplatiť zaň.

Super-panda-circus-azia-cirkus-sapito-divadlo-umenie-bar-barove-stolicky-gauc-osvetlenie-alkohol-flase
Zdroj: superpandacircus.cz

Niekoľko kvapiek inšpirácie na záver

Koktejlový bar robí jedinečným menu, dizajn a, samozrejme, barmani. Pri nich platí, že musia byť šoumeni a tak trochu psychológovia. Práve na šoumenstvo sa zamerali v pražskom AnonymouS Bar. Drinky tam miešajú profesionáli v maskách známych z filmu V ako Vendetta. Tento koncept ročne zabaví tisícky domácich aj turistov v metropole Česka. Ale pozor, drinky majú naozaj vyladené.

Anonymous-bar-maska-drink-iskry-alkohol-flase-barovy-pult-chlap-barman-casnik
Zdroj: Facebook AnonymouS Bar

V prípade, že vás už unavuje popíjanie drinkov v gentlemanských baroch, máme pre vás niečo adrenalínovejšie. Bratislavský podnik VRBA spojil zdanlivo nespojiteľné: bar a virtuálnu realitu. Vy si tak môžete pri popíjaní Gin&Tonic drinkov zahrať približne 50 hier vo VR. Síce ide o prvú lastovičku, ale aj takto môže vyzerať budúcnosť zážitkových barov.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard